Shkurt.ch

41 refugjatë të rrezikshëm në Zvicër

Zyra Federale e Policisë Federale (Fedpol) vë në dukje në një raport se janë shqyrtuar 5202 nga 27.000 aplikacione për azil, të paraqitura në vitin 2016. 14 aplikacione janë refuzuar dhe nuk kanë marrë miratim të kërkesës së tyre për azil, siç raportohet nga „SonntagsBlick“.

Duke i parë shifrat që prej vitit 2010, janë 41 persona të cilët janë klasifikuar si rrezik për sigurinë. Pra, një refuzim është rekomanduar për këto dosje. Në një rast, edhe tërheqja e statusit të refugjatit tashmë ishte urdhëruar, përcjell albinfo.ch.

Në shtatë vjetët e fundit kontrolli i azilkërkuesve nga shërbimi i inteligjencës ishte rritur në mënyrë të konsiderueshme. Kjo është edhe për shkak të faktit se azilkërkuesit irakianë dhe sirianë tani janë kontrolluar në mënyrë rutinore. Sekretariati i Shtetit për Migrim në çdo rast ndjek rekomandimet e Shërbimit të Inteligjencës, thotë zëdhënësi Martin Reichlin, duke iu referuar “SonntagsBlick”.

Pasi të refuzohet një kërkesë për azil, aplikantët teorikisht do të duhet të largohen nga vendi. Për shkak të faktit se ata që janë dëbuar janë shpesh nga vende ku janë kërcënuar me tortura ose dënim me vdekje, këto veprime nuk mund të realizohen, sidomos me ata sirianë.

Shpesh, megjithatë, vendet e origjinës refuzojë për t’i tërhequr aplikantët. Ky ishte rasti, për shembull, me vrasësin në tregun në Berlin, Anis Amri.

Edhe me një islamik zviceran, një 24-vjeçar, nxënës, farmacist nga Iraku, autoritetet e vendit të tij kishin refuzuar ta pranojnë. Zvicra duhet të pranojë emigrantë të tilla përkohësisht, por mund t’i monitorojë në rast të rrezikut të sigurisë.