Integrimi

Dy shqiptarozviceranë inkurajojnë të huajt të marrin pasaportën zvicerane

Aktivitetin e kanë udhëhequr Kosovare Rrustemi dhe Suthakaran Ganapathipillai. Ndërsa i ftuar ka qenë Florim Kadriu, aktivist i njohur i SP-së dhe i Sindikatës Unia

SP (Partia Socialdemokrate) në Derendingen së bashku me seksionin për Migracion të SP-së  ë Kantonit Solothurn kishte ftuar rreth 100 të rinj me prejardhje të huaj, pa pasaportë zvicerane për një takim të karakterit informativ lidhur me mundësitë për të fituar shtetësinë zvicerane.

Përgjegjësinë për këtë aktivitet dhe pastaj drejtimin e tij e kanë marrë Kosovare Rrustemi dhe Suthakaran Ganapathipillai, shkruan solothurnerzeitung.ch. Ndërsa si i ftuar, ka folur për këtë problematikë Florim Kadriu, aktivist i  njohur i SP-së dhe i Sindikatës Unia.

“Nga 1 janari 2018 si kusht për inicimin e procedurës së natyralizimit (kërkimin e pasaportës zvicerane) do të jetë pasja e lejes së përhershme të qëndrimit, Vizës C. Kjo do të bëjë që studentët dhe personat tjerë të cilët pas ardhjes në Zvicër nuk kanë të ardhura të mjaftueshme sa për ta fituar vizën C, mbeten të diskriminuar”, ka thënë Ganapathipillai, transmeton albinfo.ch. Për këtë arsye ai i inkurajoi migrantët që kanë plotësuar kushtet (sipas ligjit që ende është në fuqi) për të nisur procedurën e natyralizimit qysh gjatë këtij viti.

Ndërsa Kosovare Rrustemi ka bërë sqarimin e përmbajtjes së iniciativës për natyralizim të lehtësuar të gjeneratës së tretë, që u miratua pak muaj më parë nga populli zviceran. “Me këtë procedurë, barrierat për natyralizim të brezit të tretë do të bëhen dukshëm më të vogla”, përcjell albinfo.ch fjalët e politikanes së re shqiptarozvicerane. “Kështu, hiqet testi i gjermanishtes, shkurtohet dhe kushton më lirë procedura dhe, çka është më e rëndësishmja është se  gjithçka do të përpunohet nga federata, duke mundësuar kështu një vlerësim unik për të gjithë njësoj”.

Në përmbyllje, ishte konstatim i përgjithshëm i pjesëmarrësve se natyralizimi sjell përparësi për migrantët. Kjo për faktin se vetëm personat me pasaportë zvicerane kanë mundësi të marrin pjesë në proceset politike dhe të bëhen pjesë e vendimmarrjes, thuhet në një komunikatë të SP Derendingen, shkruan solothurnerzeitung.ch.