Të tjera

Feja nuk e ndalon festimin e Vitit të Ri

Profesori i studimeve islame, Xhabir Hamiti thotë se nuk ka përgjigje fetare rreth festimit apo jo të Vitit të Ri sipas kalendarit gregorian. Shfrenimet e njerëzve, sipas tij, nuk janë të shëndetshme as në aspektin etik

Profesori i studimeve islame dhe njëri nga teologët më bashkëkohor në Prishtinë, Xhabir Hamiti kundërshton shumicën e klerikëve islam që ndalojnë festimin e vitit të ri sipas kalendarit gregorian. Ai thotë se nuk është e ndaluar nëse festohet ndërrimi i moteve sipas kalendarit me të cilin punon shoqëria.

Në emisionin “Komitet” të Express, ai ka folur edhe për festimin ose jo i festës së Vitit të Ri nga myslimanët. Hamiti ka thënë se nuk ka përgjigje fetare dhe nuk ka nevojë për diçka të tillë për festimin e një feste për nder të fundit të vitit.

Megjithatë, ai ka thënë se mënyrat me anë të të cilave festohet viti i ri dhe që sipas tij, sjellin shfrenim të njerëzve, nuk janë të shëndetshme as në aspektin fetar, por edhe edukativ dhe etik.