Të tjera

Fluturimi i parë testues i automjetit (VIDEO)

“Lilium Jet” kombinon mënyrën e fluturimit të helikopterëve dhe aeroplanëve

«Liliumi» gjerman ka publikuar një video që tregon fluturimin e parë testues të makinës revolucionare fluturuese, që e quajnë «Lilium Jet». Ndoshta nuk janë të vetmit që punojnë me një automjet të tillë, por duket se janë më të suksesshëm dhe pamjet nga fluturimi i prototipit të tyre japin shpresë se në të ardhmen e afërt mund të fluturojmë me veturat tona.

Termi “makinë fluturuese” në këtë rast nuk është tërësisht i saktë, por është më i përshtatshmi, sepse është risi që tashmë shikonte përpara për dekada. “Lilium Jet”, më saktë, një avion i fuqishëm ose një avion. Ajo ka kapacitet për dy njerëz dhe kombinon mënyrën e fluturimit të helikopterit dhe aeroplanit, dhe më së miri, nuk ndot mjedisin, sepse nuk i duhen derivate të naftës, por rrymë. Në krahët e tij janë instaluar 36 motorë elektrikë që janë të larmishëm me 12 valvola, përcjell albinfo.ch.

Shkencëtarët nga ekipi «Lilium» thonë se motori i tyre elektrik përdor 90% më shumë energji se sa një dron tipik. Motori kryesor është i njëjtë me atë që përdoret në makinën elektrike “Tesla”.

“Lilium” u themelua dy vjet më parë, dhe shkencëtarët që nga ajo kohë punuan intensivisht në projektimin dhe ndërtimin e avionëve që mund të zëvendësonin makinat konvencionale, por këtë javë e paraqitën me krenari prototipin e parë ushtarak të tyre. Për fluturimin e parë, “Lilium Jet” nuk kishte pasagjerë, ishte dirigjuar me telekomandë, e herën tjetër do të fluturojë me pasagjerë. Qëllimi është prodhimi i avionëve që nuk janë shumë të shtrenjtë, por që do të reduktojnë zhurmën në qytete.

Patrick TEX, një anëtar themelues i “Mynih Lilium Jet”, shpjegoi se prototipi i parë ka kapacitetin për dy persona, por ata planifikojnë të bëjnë një version të avionit që do të kishte bartur dhe pesë persona.