Jeudi 24 Avril 2014, 2:49
S'abonner à Syndiquer
download
Ekskluzive

« Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme janë boshti i ekonomisë »

25.01.2013 - 08:39
Ndihma zvicerane dhe austriake ndihmojnë hartimin e projektit për zhvillimin e mdërmarrjeve të vogla dhe të mesme (NVM) në Kosovë

NVM-të përbëjnë rreth 43 për qind të GDP-së së Kosovës dhe punësojnë deri në 220 mijë punëtorë apo rreth 80 për qind të sektorit privat”

Ndërmarrjet e Vogla dhe të Mesme (NVM) janë boshti i ekonomisë, prandaj duhet të mbështetën në mënyrë që shteti të zhvillohet nëpërmjet këtyre baseneve. Kështu deklaroi zëvendëskryeministrja dhe ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Mimoza Kusari-Lila.

Këto komente ajo i bëri në prezantimin e projektit “Programi për promovimin e NVM-ve në Kosovë”, që u hartua nga Ministria e Tregtisë e Kosovës e bashkëfinancuar nga Agjencia Austriake për Zhvillim (ADA) si dhe Agjencia Zvicerane për bashkëpunimi dhe Zhvillim (DEZA-DDC).

Ministria e Tregtisë  organizoi takim me akterë të sektorit privat me qëllim të prezantimit të projektit.

''Ky projekt ka për qëllim përmirësimin e sfidave të evidentuara me të cilat po ballafaqohet sektori privat, siç janë qasja në financa dhe qasja në shërbime profesionale këshillimore. Kjo është mbështetje e drejtpërdrejtë e bizneseve", theksoi ajo.

Një prej problematikave më të theksuara tek bizneset e vogla, sipas saj, është kredibiliteti i bizneseve që sapo kanë filluar, apo ato të voglat që do të rriten tek sektori bankar, për të rritur financimin e tyre dhe për të rritur veprimtarinë e tyre.

"Vlerësojmë se me këtë projekt drejtpërdrejtë e targetojmë një pikë e cila është problematike, por e cila në të njëjtën kohë prej një sfide do të kthehet në një mundësi, që bizneset të rriten dhe sektori privat me të vërtetë të jetë bosht i zhvillimit ekonomik të Kosovës”, tha ajo.

Ndërsa Christian Geosits, përfaqësuesi i agjencisë austriake për zhvillim,  tha se një nga arsyet kryesore që ata ka përkrahur këtë projekt, është rëndësia e NVM-ve për ekonominë e Kosovës. Sipas tij, Kosova ka potencial për zhvillim dhe forcim të NVM-ve dhe se ky projekt, ka për qëllim zhvillimin e qëndrueshëm dhe konkurrent të NVM-ve.

“NVM-të janë kurrizi i ekonomisë. Mbështetja e krijimit të agjencive që mund ta mbështesin zhvillimin e këtij sektori të ekonomisë, është mbështetja më fundamentale për zhvillimin ekonomik", tha ai.

NVM-të, sipas tij, përbëjnë rreth 43 për qind të GDP-së së Kosovës dhe punësojnë deri në 220 mijë punëtorë apo rreth 80 për qind të sektorit privat.

"Me mbështetjen tonë, MTI edhe më tej do të përmirësojë shërbimet ndaj NVM-ve dhe e tëra që mund të bëjmë është që të kontribuojmë në këtë aspekt”, theksoi Geosits.

Edhe Kujtim Dobruna, udhëheqës i Programit për promovimin e NVM-ve në Kosovë, tha se ky projekt ka si qëllim krijimin e një ambienti më të favorshëm për NVM-të.

“Qëllimi kryesor i këtij projekti, është që të japim një kontribut në ngritjen e konkurrueshmërisë së ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme të Kosovës, në linjë me një zhvillim të qëndrueshëm ekonomik dhe me qëllim parësor që të zvogëlojë varfërinë që është ndër problemet kyçe”, pohoi Dobruna.

Programi për promovimin e Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme në Kosovë ka për qëllim promovimin e zhvillimit të sektorit privat dhe mbështetja e konkurrueshmërisë së ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, bazuar në principet e zhvillimit të qëndrueshëm.

Gjatë periudhës tre vjeçare, sa do të zgjasë ky projekt, do të realizohen tri objektivat kryesore: asistimi në përforcimin e përkrahjes së NVM-ve, me theks të veçantë zhvillimin e hulumtimeve për NVM-të, ngritjen e dialogut publiko-privat dhe implementimin e strategjisë së NVM-ve.

Qëllimi i dytë është ofrimi i këshillave dhe trajnimeve për bizneset fillestare si dhe atyre ekzistuese. Ndërsa direktiva e tretë që ky projekt do ta implementoj është Skema e Garantimit të Kredive, që ka për qëllim përmirësimin e bizneseve vendore në qasjen në financa.

Projekti “Programi për Promovimin e NVM-ve” do të përfundoj më 15 tetor 2015.

 

Publicité

Publicité

Les efforts de réconciliation et de coopération dans cette région sont un des points forts de la présidence suisse de l’OSCE
@albinfo.ch
« Smirasit », une communauté solidaire avec le village d’origine La diaspora de toute l’Europe issue de Smirë au Kosovo s’est réunie à Onex (GE) le weekend dernier. Une communauté issue de même village et qui au-delà de la fête nous inspire un système pérenne de contribution de la diaspora pour le développement de leur lieu d’origine.
© albinfo.ch
Demander l'asile dans l'UE, un sacrifice vain Le gouvernement kosovar, en collaboration avec le Bureau suisse de coopération au Kosovo (SDC), a lancé sa campagne de sensibilisation contre l'émigration illégale vers les pays de l'UE. L'émigration illégale est considérée comme un «sacrifice vain».
Suisse
albinfo.ch
Zahiri : je ne fais pas de politique, je m'intéresse aux problèmes des citoyens Ibrahim Zahiri a été élu à l'Assemblée communale de Glatbrugg. Albinfo.ch est allé à sa rencontre, afin de mieux comprendre quelles seront les nouvelles responsabilités qui lui incomberont.
CH-Balkans
© albinfo.ch
Les « Secondos » albanophones se rencontrent à Genève Le samedi 29 avril à eu lieu à Genève la rencontre des « Secondos » albanophones de suisse organisée par l'Université Populaire Albanaise (UPA) à Genève et sous le patronage de l'Ambassade du Kosovo à Berne. Albinfo.ch a soutenu l’évènement.
@albinfo.ch: foto të realizuara nga Zogeza H. Dauti
La marginalisation des femmes victimes de viols durant la guerre Une soirée culturelle sur la thématique des viols durant la guerre au Kosovo s'est tenue à Berne. Une exposition photographique sur la discrimination de genre a également été inaugurée à cette occasion.

Publicité

Météo

Berne

Couvert, lègère bruine
  • 11 °C
Signalé le :
jeu, 24/04/2014 - 01:50

Pristina

Nuages épars
  • 13 °C
Signalé le :
jeu, 24/04/2014 - 02:00

Zürich

Peu de nuages
  • 12 °C
Signalé le :
jeu, 24/04/2014 - 01:50

Skopje

Nuages épars
  • 14 °C
Signalé le :
jeu, 24/04/2014 - 02:00

Newsletter

Publicité

Changement de devises

Amount to convert

Publicité

Facebook

Copyright © 2010 albinfo.ch. All Rights Reserved.

L’utilisation des articles, photos et contenus de la plateforme albinfo.ch est autorisée à condition que la source soit citée. Toute reproduction ou utilisation sans l’autorisation d’albinfo.ch est interdite et constitue une violation des droits d’auteur.
La rédaction se réserve le droit de ne pas publier et restituer des articles, photos ou d’autres types de documents envoyés.

Qui sommes-nous

La charte