Jeta në Zvicër

Frangu i fortë, mbeten normat negative të interesit

Për Bankën Nacionale të Zvicrës ende është shumë i fortë frangu zviceran.

Në mënyrë që të dobësohet monedha zvicerane kundrejt euros dhe monedhave të tjera globale, Banka Nacionale e Zvicrës i mbetet besnik kursit të saj dhe vazhdon të ngarkojë interesin negativ.

Ndërkohë që bankat e tjera qendrore, si Fed në SHBA, po rrisin normat e interesit, SNB e la interesin bazë në një rekord të ulët prej 0.75 për qind. Si rezultat, konservatorët monetarë duan të stabilizojnë frangun zviceran, i cili është mbivlerësuar në mënyrë të qartë dhe ishte bërë jotërheqës për investitorët, duke ngadalësuar kështu vlerësimin e mëtejshëm të monedhës.

Për të arritur këtë, SNB do të vazhdojë të investojë miliarda në tregun e këmbimit valutor, ashtu si para zgjedhjeve në Francë. Sepse frangu gjithmonë ishte i kërkuar nga investitorë si një “strehë e sigurt” në kohë të trazuar. Por, një frang zviceran i fortë i bën mallrat zvicerane jashtë vendit më të shtrenjta dhe kështu ngadalëson ekonominë e orientuar drejt eksportit.

Ambienti ekonomik është i ndritshëm në Eurozonë, si dhe në botë. Por, filialet e bankave zvicerane në Zvicër ende luftojnë me frangun e fortë. Presidenti i SNB-së, Thomas Jordan, arsyetoi politikën e pandryshuar të politikës monetare zvicerane. Përveç kësaj, rreziku i një fluturimi të ri të frangut nuk ka tejkaluar ende. “Në periudhat e pasigurisë ende është ekspozuar ndaj presioneve të rivlerësimit në rritje”.

Javën e shkuar, Banka Qendrore Evropiane iu përgjigj ekonomisë së Eurozonës dhe pushuan nga një reduktim i mëtejshëm i normës së interesit. Ekspertët e konsideruan këtë si një kthim të stabilitetit të politikës monetare. Për më tepër, sipas BQE-së, rreziqet për ekonominë kanë rënë, përcjell albinfo.ch.

Sipas analistëve, SNB është në gjendje të mendojë vetëm për norma më të larta interesi kur BQE parashikon një hap të tillë. Zvicra gjithmonë ka kërkuar norma më të ulëta të interesit sesa në Eurozonë.