Bota

Ja cilat janë qytetet me infrastrukturën më të mirë në botë

Renditja bazohet në transportin publik, bllokimet e trafikut dhe rangun e fluturimeve ndërkombëtare nga aeroportet lokale, furnizimin me energji elektrike, disponueshmërinë e ujit, numrat e telefonit dhe shërbimet postare

Disa nga qytetet kryesore përballen me ngecje në trafik dhe vonesa të trenave, ndërsa të tjerat janë shumë të saktë dhe të shpejtë.

Sipas sondazhit për vitin 2017 për cilësinë e jetës nga kompania konsulente “Mercer”, të publikuar javën e kaluar, qytetet renditet ndër të tjera, nga cilësia e infrastrukturës së tyre publike.

Renditja bazohet në transportin publik, bllokimet e trafikut dhe rangun e fluturimeve ndërkombëtare nga aeroportet lokale, furnizimin me energji elektrike, disponueshmërinë e ujit, numrat e telefonit dhe shërbimet postare, përcjell albinfo.c.h.
Cilat janë qytetet me infrastrukturë dhe transport më të mirë publik në vende të ndryshme nëpër botë:
Stockholm, Suedi: qyteti suedez ka një metro dhe një rrjet të madh të autobusëve ekologjikë. Metroja e Stockholmit është e njohur si “Galeri e gjatë e artit në botë”, sepse shumë prej stacioneve të saj kanë instalime të mëdha të artit publik.

Oslo, Norvegji: i gjithë transporti publik në Oslo ka të njëjtin çmim. Bileta është e vlefshme në autobusë, tramvaje dhe anijet në kryeqytetin norvegjez.
Helsinki, Finlandë: Si Oslo, edhe Helsinku ofron një biletë  që është e vlefshme në qytetin me tramvaje, autobusë, metro dhe traget.

Vjena, Austri: kryeqyteti austriak ka një sistem të njohur të transportit publik. Një biletë lejon qasje në metro, tramvaje, trena lokalë dhe autobusë. Vjena ka punuar në integrimin e sistemit, që do të thotë se nuk ka pengesa për bileta apo kontrolle formale.

Toronto, Kanada: Toronto ka sistemin e tretë më të madh të transportit publik në Amerikën e Veriut, pas New York dhe Mexico City. Stacioni historik i trenit “Union” është qendra e rrjetit të transportit në Toronto.
Dallas, Texas, Shtetet e Bashkuara: ky qytet në Teksas ofron sistemin “Dallas Area Rapid Transit”, “Dart”, që përfshin autobusë, hekurudha dhe tramvaje.
Montreal, Kanada:  Montreali ka një sistem efikas tranzit të metros, e cila është mënyra më e mirë për të lëvizur në dhe rreth qytetit.

Atlanta, GA, Shtetet e Bashkuara: Atlanta përdor shërbimet e sistemit “Martha”, të shpejtë dhe efikas, tranzit hekurudhor në qytet. Nisin nga aeroporti deri në qytet.

Paris, France: Parisi ka një frekuencë të lartë në rrjetin e metrosë, e cila ka 16 linja që lëvizin nëpër qytet.
Yokohama, Japoni: qyteti i dytë më i populluar në Japoni ka lidhje të mira me kryeqytetin, Tokio dhe një rrjet të metrosë dhe lidhjeve me tragete.
Zurich, Zvicër: shumë banorë që zgjedhin për të shëtitur nëpër qytet kanë edhe autobusë, tramvaje dhe trena, duke filluar nga aeroporti.

Vancouver, Kanada: qyteti ka shërbime nga një shumëllojshmëri e gjerë të transportit publik, duke përfshirë edhe autobusë publikë, shërbime të metrosë të shpejtë dhe porte për anije.

Hamburg, Gjermani: si në shumë qytete gjermane, transporti publik në Hamburg është aq i mirë dhe një biletë lejon përdoruesit për të hyrë në rrjetin “HVV”, e cila përfshin nën tokë, i hapur, autobusë, trena dhe tragetin.
Sydney, Australia: sistemi i transportit publik në Sydney ka një rrjet të gjerë të trenave, autobusëve dhe shërbime traget, si dhe linjat e shpejta që lidhin aeroportin.
Londra, Britania e Madhe: Londra në botë është e njohur për metro nëntokësore rreth qytetit dhe transporti është plotësuar me autobusë të famshëm të kuq në kryeqytet.
Hong-Kongu ka infrastrukturë të shkëlqyer publike. Transporti publik në Hong-Kong është ndër më të mirët në botë. Linjat e autobusëve mbulojnë pjesën më të madhe të zonës, ka lidhje të shpeshta midis ishujve që përbëjnë territorin. Ka edhe trenat dhe shërbime shumë efikase nëntokësore.
Dusseldorf, Gjermani: Dusseldorf është një nga tri qytetet gjermane në 5 vendet e para. Transporti publik, i cili përfshin autobusë, tramvaje dhe metro, është i shpejtë, efikas dhe i lirë.

Kopenhagë, Danimarkë: transporti publik në kryeqytetin e Danimarkës është i besueshëm dhe i lirë. Një biletë jep qasje për autobusë, trena dhe metro.
Munich, Gjermani: Munich është qyteti i dytë gjerman, i vendosur në pesë qytetet me transportin më të mirë. Si Kopenhaga, një biletë u jep përdoruesve akses në të gjithë rrjetin e transportit publik, e cila përfshin “U-Bahn” (nëntokësore), “S-Bahn” (trenat periferikë), tramvaje dhe autobusë.
Frankfurt, Gjermani: sistemi i transportit publik në Frankfurt, si në Mynih, përfshin një “U-Bahn”, “S-Bahn” dhe rrjetin e tramvajit.

Singapor: Singapore është i njohur në botë për transportin publik shumë efikas dhe super të shpejtë. Banorët përdorin trenin me shpejtësi të lartë (MRT). “MRT” ka 106 stacione dhe është sistemi metro i dytë më i vjetër në Azinë Juglindore.