Fun

Kopshtet gjermane të fëmijëve në pyll

Ajo që e dallon nga kopshti “Robin Hood”, e nga shumica e madhe e kopshteve të tjera në Berlin, është një nga “kopshtet pyjore të fëmijëve”, në të cilin fëmijët me kurrikulë u ofrohen çdo ditë për të kaluar disa orë në pyll. Dhe, kjo vlen për çdo ditë, pa marrë parasysh nëse ka shi, diell apo borë.

Në nomenklaturën gjermane kjo quhet “waldkitas”, ose “kopshte pyjore”. Aktualisht në vend ka rreth 1.500 të tilla. Shumica janë hapur në 15 vjetët e fundit dhe janë të vendosura zakonisht në afërsi të parkut. Ato që janë afër me parqet, si “Robin Hood”, për shembull, mbështeten në transportin publik çdo ditë për të arritur “klasa” në pyll, ku ata kalojnë gjithë ditën.
Lodrat janë zëvendësuar zakonisht me lodra të bëra nga shkopinj, gurë dhe gjethe.

Disertacioni i doktoraturës nga Peter Hafner nga Universiteti Heidelberg tregon se fëmijët që përfundojnë në kopshte pyjore kishin një avantazh të dukshëm ndaj atyre që vijnë nga kopshtet e rregullta dhe kishte rezultate më të mira në testet e tyre fizike dhe kreative.

Në librin “Fëmija i fundit në pyll”, botuar më 2005, nga gazetari amerikan, Richard Lowell, sipas “New York Times” është një nga librat më të cituar nga punonjësit e kopshtit gjerman të fëmijëve “Robin Hood”.

https://www.nytimes.com/video/t-magazine/100000005110690/robin-hood-forest-kindergarten-germany-preschool.html?src=vidm