Integrimi

Kosovarët, të dytët në numër pas gjermanëve

Në vitin 2016 në territorin e kantonit jetonin 23651 shtetas gjermanë, 9599 kosovarë dhe 9083 shtetas serbë. Statistika po ashtu tregon se do i katërti i huaj në kanton është gjerman

Zyra për statistikë e Kantonit të St. Gallenit ka publikuar sot shifrat aktuale të të huajve me qëndrim të përhershëm në këtë kanton, shkruan tagblatt.ch Në përgjithësi vihet re një rritje e dukshme e përqindjes së të huajve ndër vite. Kështu, nëse në vitin 1990 në Kantonin e St. Gallenit të huajt përbënin 15.4% tash ata përbëjnë 23.5% (në fund të vitit 2015).

Në kategorinë “popullatë e huaj e përhershme” hyjnë të huajt që kanë ndërtuar një perspektivë në vend, që kanë leje qëndrimi B ose C etj.

Numrin dhe përqindjen më të madhe ndër të huajt e përbëjnë shtetasit gjermanë, transmeton albinfo.ch. Ata janë në krye të listës që nga fillimi i shekullit 21 dhe tashmë mund të thuhet se ka një stabilizim të tyre në këtë pozitë. Në vitin 2016 në territorin e kantonit jetonin 23651 shtetas gjermanë, përcjell albinfo.ch. Kjo tregon se çdo i katërti i huaj është gjerman.

Në statistikë, thuhet më tutje, shtetasit e Kosovës, janë përfshirë në një rubrikë bashkë me ata të Serbisë dhe të Malit të Zi. Kjo është bërë në mënyrë që të mund të krahasohen lëvizjet në gjirin e komuniteteve, ndër vite. Në këtë kategori janë gjithsej 19373 të huaj, nga të cilët, shtetas kosovarë janë 9599, serbë 9083 dhe malazezë, 691.

Si zakonisht, sa u përket shifrave të shqiptarëve në kuptimin e përkatësisë etnike dhe gjuhësore, këto statistika nuk mund të jenë të plota, gjegjësisht nuk e paraqesin gjendjen numerike të tyre. Kjo për faktin se nga njëra anë shqiptarë ka edhe në kategorinë e shtetasve të Serbisë (Lugina e Preshevës dhe një numër kosovarësh që ende kanë pasaporta serbe) dhe nga ana tjetër këtu mungojnë shtetasit e Maqedonisë, të cilët në Zvicër  janë me shumicë të madhe shqiptarë etnikë.