Shkurt.ch

Më pak emigrantë të BE-së vijnë në Zvicër

Zvicra nuk ka qenë kurrë  më pak  tërheqëse për qytetarët e BE-së: që nga janari vetëm 15 mijë njerëz erdhen në vendin alpin.

Midis janarit dhe qershorit 2017 rreth 15 mijë banorësh nga Evropa emigruan në Zvicër. Krahasuar me vitin 2013, kjo shifër është më shumë se e përgjysmuar, shkruan Tagesanzeiger. Që nga futja e lirisë së plotë të lëvizjes në vitin 2007, bilanci i emigracionit nuk ka qenë kurrë kaq i ulët. Këtë e tregojnë  shifrat e Sekretariati Shtetëror për Migracionit, përcjell albinfo.ch

Sipas ekspertëve të tregut të punës, ekzistojnë dy arsye për balancimin e thellë të emigracionit. Nga njëra anë, situata ekonomike në shumë vende evropiane është qartësisht më e mirë se sa ishte pak vite më parë. “Ekonomia po lulëzon në Gjermani, por ka edhe një rritje në Spanjë dhe Portugali”, thotë Jan-Egbert Sturm nga Qendra Zvicerane e Kërkimit Ekonomik Ekonomik (KOF) në ETH Zurich. Kjo reflektohet edhe në shifrat e vitit të kaluar: në vitin 2016, 2000 spanjollë dhe 1400 portugezë erdhën në Zvicër, respektivisht një rënie prej 41 dhe 72 për qind.

Origjina e emigrantëve ka ndryshuar gjithashtu në krahasim me kohët e mëparshme. Dhjetë vjet më parë, 70 për qind e mbështetësve vinin nga Europa Veriore dhe Perëndimore, dhe shumica erdhën nga Gjermania. Kjo është treguar nga një raport i botuar kohët e fundit nga Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco). Në vitin 2008 bilanci vjetor i emigracionit nga Gjermania arriti një maksimum prej 29,000 banorësh. Në atë kohë pothuajse gjysma e të gjithë emigrantëve të BE-së erdhën nga fqinji verior.

Me krizën financiare në vitin 2008, filloi zhvendosja nga veriu në jug. Në vitin 2013, evropianët jugorë përbënin më shumë se gjysmën e të gjithë emigrantëve, ndërsa pjesa e evropianëve të veriut ra në një të tretën. Evropianët jugorë ishin kryesisht njerëz nga Spanja, Portugalia dhe Italia. Për dallim nga emigracioni i mëparshëm nga këto vende, u përfshinë shumë persona me kualifikim të lartë – arkitektë ose inxhinierë.

Vitin e kaluar 29% e emigracionit të BEsë erdhën nga Evropa Lindore. 40 për qind erdhën nga jugu, ndërsa evropianët e veriut dhe perëndimit përbënin vetëm 31 për qind. Në përgjithësi, numri i emigrantëve nga rajoni i BE-së ka rënë ndjeshëm. Megjithatë, ekziston një interesim i konsiderueshëm për lejet e zvicerane të punës për bullgaret dhe rumunët.

Sidoqoftë, Këshilli Federal ka aktivizuar klauzolën ventil në maj 2017 me qëllim që të ngadalësojë migracionin për motive punësimi.

Megjithatë, emigracioni nga Evropa Lindore ka sjell specialistë të kualifikuar, duke përfshirë edhe mjekë në Zvicër. Polonia, Rumania dhe Bullgaria po vuajnë tashmë nga një “braindrain”.

Sipas një studimi të kryer nga Universiteti Danez i Aarhusit, gjithsej 14 mijë mjekë kanë kërkuar punë jashtë vendit që nga hyrja e vendeve të tyre në BE në vitin 2007. Në Bullgari, sipas gazetës bullgare «24 Chasa» midis 1992 dhe 2015, 3 milionë banorë kanë braktsur vendi.