Bota

Refugjatët tranzitë në Gjermani, shtohet presioni ndaj Zvicrës

Numri i refugjatëve që vijnë në Zvicër nga Mesdheu është rritur dukshëm. Rojat zvicerane kufitare kanë raportuar tri herë më shumë refugjatë këtë vit në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, thonë rojat kufitare për SRF, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, shumica e këtyre njerëzve nuk duan të aplikojnë për azil në Zvicër. Ata vetëm duan të udhëtojnë dhe të vazhdojë në Gjermani.

Rojat kufitare zvicerane, megjithatë thonë se këta njerëz janë emigrantë të paligjshëm. Prandaj ata i kthejnë përsëri në Itali. Migrantët përsëri përpiqen të kalojnë nëpër Zvicër, rrugëve të tjera ilegale. Metodat bëhen gjithnjë e më të rrezikshme. Emigrantët fshihen gjithnjë në kamionë ose në trena. Në shkurt, një i ri, i cili u ngjit në një tren, kishte vdekur pas një goditjeje elektrike.

Është e vërtetë se Zvicra është duke bashkëpunuar me Gjermaninë në këtë çështje – ka disa patrulla të përbashkëta kufitare. Por, pakënaqësia nga ana e Gjermanisë është në rritje dhe bëhet presion politik mbi Zvicrën. Për shembull, Zvicra intensifikoi kontrollet e saj vjeshtën e kaluar pas presionit gjerman.