Shkurt.ch

Rekord, vera 2017 në Zvicër?

Vera e vitit 2017 mund të jetë nga më të nxehtat në histori. Tashmë gjysma e temperaturave të matura ishin katër gradë më të ngrohta se sa mesatarja.

SRF Meteo njoftoi të premten se në gjysmën e parë të 2017-ës janë regjistruar 28 ditë me vlera maksimale prej më shumë se 25 gradë. Edhe më nxehtë ishte në kantonin e Valais: Sinto ka regjistruar tashmë 35 ditë verore, në këtë kohë 26 do të ishte normale.

Për më tepër, temperaturat e pikut më shumë se 30 gradë tashmë janë matur në Valais deri në mes të korrikut. Mesatarja është shtatë ditë të nxehta.

Më shumë diell se mesatarja

Në përgjithësi moti ishte shumë më me diell në Zvicër se sa mesatarisht. Kështu, dielli në St Gallen është regjistruar 80 orë më shumë se zakonisht në gjysmën e parë të verës, gjithashtu Bazeli dhe Cyrihu mund të presin më shumë se 60 orë të tjera diellore.

Me gjithë stuhitë e rënda në kantonin e Aargaut dhe në rajonet fqinje, gjysma e parë e verës ishte shumë e thatë në pjesën më të madhe të Zvicrës.
Për shembull, në Bazel ishte regjistruar një e treta më e ulët e reshjeve se zakonisht.

Mund të ndodhë që vera 2017 të arrijë kulmin e temperaturave të larta. Me një suficit prej katër gradësh, do të jetë në garë me verën e vitit 2015.

Megjithatë, vera e vitit 2003 mban rekordin. Në atë kohë, qershori dhe gjysma e parë e korrikut ishin 1.5 deri në 2 gradë më të nxehta se 2017-a, pasuar nga një rekord në gusht, përcjell albinfo.ch.