Shkurt.ch

Sa duhet të punojnë zviceranët për një smartfone?

iPhone 7 dhe Samsung Galaxy S8 në Gjermani dhe Austri kushtojnë 70 ose 75 franga më shumë se në Zvicër, sipas një krahasimi të Cuponation. HP Elite X3 në Zvicër me një ndryshim prej 170 frangash është më i shtrenjtë se sa në vendet fqinje.

Është e habitshme që çmimet në vendet e krahasuara ndryshojnë në disa raste deri në 40 për qind.

Turqit duhet të kenë xhepat më të thellë. Mesatarisht ata paguajnë 200 franga më shumë se zviceranët, përcjell albinfo.ch. Për një iPhone 7, për shembull, turqit duhet të paguajnë 1065 franga. Siç raporton 20min, në Zvicër paguajnë një mesatare prej 758 frangash.

Gjithashtu në Zvicër është mjaft e favorshme Xperia XZ dhe Sony. Mesatarisht kushton 579 franga. Ky smartphone është më i shtrenjtë në Luksemburg, klientët paguajnë 820 franga për të. Huawei P2 kushton 649 franga. Në Rusi, pajisja është pak më e lirë, 632 franga. Më e shtrenjtë është në Turqi, ku kushton 1008 franga, transmeton albinfo.ch.
Në vlerësim, jo vetëm që janë krahasuar çmimet, por edhe krahasohen me të ardhurat mesatare mujore të vendeve përkatëse. Rezulton se çmimet zakonisht nuk janë në raport me të ardhurat.

Sipas statistikave të Organizatës Ndërkombëtare të Punës ILO, zviceranët kanë të ardhura mesatare prej 7307 frangash, përcjell albinfo.ch. Krahasimi me çmimin mesatar për një smartphone ekskluziv do të thotë që duhet të punoni vetëm nën 18 orë për të përballuar një telefon të mençur.

Fqinjët gjermanë duhet të punojnë për një smartphone ekuivalent shumë më gjatë. Me një pagë mesatare mujore prej 2977 frangash, ata marrin telefonin e tyre celular pas 45 orëve të punës. Rusët edhe më keq vijnë në këtë krahasim. Ata fitojnë rreth 545 franga në muaj dhe duhet të presin rreth 270 orë për një smartphone.

https://www.cuponation.ch/smartphone-studie