Fun

Vendet, në të cilat fakulteti është falas

OECD publikoi një listë të vendeve, ku shkollimi i lartë është falas. Në këto vende tatimpaguesit paguajnë faturën për të gjithë studentët që kërkojnë një diplomë kolegji.

Vendet në këtë listë janë kryesisht në Evropë dhe kanë një kulturë “për t’u kujdesur për njëri-tjetrin”, shkruajnë mediat e huaja. Këto vende zakonisht kanë shkallë më të lartë të tatimit mbi të ardhurat.

Sipas OECD-së, Danimarka është një nga tetë vendet me disa kolegje falas: “University of Copenhagen”, „Aurhus University”, „Technical University of Denmark”, „Aalbog University”, „Copenhagen Business School”, „University of Southern Denmark”.

Vende të tjera me sistemet universitare falas janë ato të Estonisë: „Tallinn University”, „Tallinn University of Technology”, „University of Tartu”.

E ndjekur nga Finlanda me 10 universitete falas, duke përfshirë: „University of Helsinki”, „Abo Academy University”.
Në listën e Norvegjisë janë: „University of Oslo”, „University of Bergen”, „Western Norway University of Applied Sciences”, „University of Tromso”, „University of Stavanger”.

Lista e OECD-së ka edhe Sllovakinë, me pesë universitete falas, duke përfshirë: “Universiteti i Ekonomisë në Bratisllavë”. Pastja vjen Sllovenia: «Universiteti i Lubjanës”, Suedia “Universiteti Lund”, “Universiteti Stockholm”, “Universiteti i Gothenburg, Turqia: “Universiteti Ankara”, “Universiteti i Stambollit”, “Universiteti Teknik i Stambollit”.