Tematike

Vrapi pas pasaportës së kuqe

Gjatë korrikut dhe gushtit, Zyra për Natyralizim, në Kantonin e Cyrihut ka regjistruar pothuaj dyfishin e numrit të kërkesave, në krahasim me periudhën e njëjtë të një viti më parë

Në rrethama normale, muajt e verës janë të qetë në ndërtesën e Zyrës për çështje komunale në kuadër të organeve të Kantonit të Cyrihut. Nga shkaku i pushimeve verore, gjatë këtyre muajve ka më pak kërkesa për natyralizim (pajisje me pasaportën e Zvicrës). Por, këtë vit gjendja ka qenë ndryshe, njofton srf.ch.

Gjatë korrikut dhe gushtit, kjo zyrë ka regjistruar pothuaj dyfishin e numrit të kërkesave, në krahasim me periudhën e njëjtë të një viti më parë, transmeton albinfo.ch. Shkaku për këtë rritje është i njohur: ashpërsimi i ligjit për natyralizim, që pritet të hyjë në fuqi që nga janari i vitit të ardhshëm.

“Kjo rritje është normale, kur dihet se kriteret për natyralizim do të ashpërsohen”, thotë Sandra Notter, udhëheqëse e sektorit përkatës. Ajo përkujton se edhe para se, në vitin 2015 të futej testi i detyruar i gjuhës gjermane, kishte pasur rritje të madhe të kërkesave për pasportë.

Ashpërsimi i ri godet në radhë të parë të huajt me qëndrim vjetor dhe ata me qëndrim të përkohshëm (F), përcjell albinfo.ch. Këta të fundit janë azilkërkues, të cilëve nuk u është njohur azili, por megjithatë nuk mund të kthehen në vendet prej nga kanë ardhur.

Por, shumica dërmuese e kërkesave për natyralizim, megjithatë vijnë nga të huajt me Vizë C, të cilët jetojnë gjatë në Zvicër, konstaton Notter. Hapi i ardhshëm është shqyrtimi nëse ushtruesit e kërkesave i plotësojnë kushtet për natyralizim, thotë ajo në fund.

Siç dihet, Kantoni dhe qyteti i Cyrihut, nga fillimi i këtij viti kanë zhvilluar një fushatë për sensibilizimin që të aplikojnë për pasaportë, të të huajve të cilët i plotësojnë kushtet për një gjë të tillë.