Lajme

5 gjëra që nuk i dinit për rrjetin hekurudhor të Zvicrës

Trenat zviceranë janë të famshëm për përpikmërinë e tyre - ne të gjithë e dimë këtë. Por ka edhe disa gjëra në lidhje me sistemin hekurudhor të vendit për të cilat shumë njerëz nuk kanë asnjë ide

Zvicra është një komb i udhëtarëve të zjarrtë të trenave. Në fakt, një raport nga Eurostat, Zyra e Statistikave të Evropës, tregon se zviceranët janë udhëtarët më të shpeshtë të trenave në Evropë për frymë, kështu që është po aq mirë që ata kanë një rrjet (kryesisht) të besueshëm hekurudhor për t’i çuar ata nga pika A në pikën B, dhe mbrapa, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Besueshmëria e Hekurudhave Federale të Zvicrës (SBB) nuk është sekret, por ka disa fakte që mund të mos jenë aq të njohura.

Këto janë disa prej tyre.

Mbulim i gjerë dhe i dendur

Njerëzit në Zvicër e marrin si të mirëqenë se mund të arrijnë pothuajse kudo me tren, por a e dini se ky vend i vogël ka një nga rrjetet hekurudhore më të dendura dhe më të gjera në botë: rreth 5,300 kilometra binarë dhe 804 stacione gjatë rrugës.

Ndërsa SBB është hekurudha në pronësi të qeverisë, ka gjithashtu mbi 70 private, duke përfshirë linjat e famshme “piktoreskuese” që udhëtojnë nëpër Alpe, përcjell tutje albinfo.ch.

Treni me rrota më të pjerrëta në botë jeton në Zvicër

Krahas trenave të shpejtë dhe modernë që përshkojnë vendin horizontalisht, ka disa gjurmë të ditëve të kaluara.

Një prej tyre që është ende në shërbim është treni me rrota me dhëmbëza i vënë në punë në 1889, i njohur edhe sot e kësaj dite si më i pjerrëti në botë.

Udhëton në një pjerrësi deri në 48 përqind, gjë që ndoshta nuk është befasuese në vendin shumë malor.

Në një pjerrësi kaq të madhe, duhen 30 minuta për të kaluar distancën 4618 metra të gjatë midis Alpnachstad dhe Pilatus, dy vendndodhjet në Zvicrën qendrore që lidh treni.

Delet (po, delet) janë ndër punonjësit më të vlerësuar të SBB

Relaksohuni – delet nuk po ngasin trenat.

Në vend të kësaj, ato punojnë në departamentin e mirëmbajtjes së argjinaturës së kompanisë. Kjo do të thotë që kafshët kanë për detyrë të hanë barin përgjatë shinave hekurudhore.

Ata kullosin në terrene të ashpër dhe shpate të pjerrëta të paarritshme për kositësit konvencionalë të lëndinës. Çdo ditë, kafshët hanë me kujdes rrugën e tyre nëpër rreth një kilometër katror tokë.

Ekuipazhi drejtohet nga deleja e quajtur Bruna, e cila madje ka llogarinë e saj në Instagram, përcjell tutje albinfo.ch.

Orari i ndërlikuar

Zviceranët nuk i lënë asgjë rastësisë, më së paku koha.

Trenat qarkullojnë sipas një orari të sofistikuar dhe shumë të saktë, duke u nisur nga çdo stacion në intervale të rregullta, dhe janë të lidhur ngushtë dhe të koordinuar me sisteme të tjera të transportit publik, si autobusët dhe tramvajet.

Ky orar i rregulluar mirë shkurton kohën e pritjes në një minimum rreptësisht të nevojshëm për udhëtimet lidhëse.

Trenat janë të përpiktë… përveç në tetor dhe nëntor

Kohëzgjatja e trenave të Zvicrës (të paktën në krahasim me vendet e tjera) është legjendare.

Por ndoshta nuk duhet të jetë plotësisht.

Siç e pranon vetë SBB, “kemi më shumë çështje përpikërie” në tetor dhe nëntor sesa në periudha të tjera të vitit.

Pse është kjo?

“Arsyeja kryesore është kalimi në kushtet e motit të lagësht, me stuhi dhe të ftohtë. Kur shinat janë të lagura, trenave u duhet më shumë kohë për të përshpejtuar dhe frenuar”, shpjegon kompania.

Por, me sa duket, fajin e kanë edhe udhëtarët.

“Kur bie shi, pasagjerët shpesh mblidhen nën çatinë e platformës dhe hipin në tren nga e njëjta derë. Kjo çon në ndalesa më të gjata…Ka edhe faktorë të tjerë për të cilët ne mund të bëjmë pak, për shembull, ditë më të shkurtra me më pak ditë”.