Tematike

Filmi “Zgjoi” shfaqet në Festivalin e Filmit të Cyrihut, më 27 shtator

Më 27 dhe 28 shtator, në shfaqje do të jenë të pranishme: Regjisorja, Blerta Basholli, aktorja kryesore, Yllka Gashi dhe ndërmarrësja, Fahrije Hoti

Një grua, burri i së cilës është zhdukur gjatë luftës në Kosovë, merr jetën e saj në duart e saj. Fahrija nuk ka asnjë lajm nga burri i saj. Ajo, e vetme, kujdeset për dy fëmijët dhe vjehrrin e sëmurë.

Ky është, me pak fjalë, subjekti i filmit “Hive” (Zgjoi), një bashkëprodhim i vitit 2021 në mes Kosovës, Shqipërisë, Zvicrës dhe Maqedonisë, shkruan albinfo.ch.

Fahrija themelon një biznes të vogël dhe fillon me gra të tjera për të prodhuar ajvar specash nga fshati. Por ambicia dhe dëshira e Fahrijes dhe shoqeve të saj për autonomi nuk priten mirë në mjedisin e tyre tradicional. Për më tepër, adje puna e tyre sabotohet dhe ato sulmohen.

Këmbëngulëse, energjike dhe liridashëse, Fahrija lufton pa pushim kundër paragjykimeve të komunitetit të sa. Ajo dëshiron sigurimin e një të ardhmeje për fëmijët e saj dhe të grave, burrat e të cilave po ashtu qenë zhdukur në luftë.

Filmi bazohet në një histori të vërtetë të ndodhur në Krushë të Madhe, në fshatin në të cilin është bërë njëra ndër masakrat më të mëdha të luftës, në Kosovë, shkruan albinfo.ch.

Filmi ka fituar, veç tjerash tre çmime në Festivalin e njohur Sundance:  Çmimi i auditorit, Çmimi i regjisë, Çmimi i Jurisë së Madhe të Kinemasë Botërore. “Zgjoi” është nominuar nga Kosova për çmimin Oscar.

Në Festivalin e Filmit të Cyrihut (ZFF) filmi “Hive” shfaqet në programin “Border Lines”. Aty prezantohen filma që trajtojnë situata të skajshme, ekstreme: si çështjet aktuale botërore, të drejtat e njeriut dhe projekte humanitare, tensione tterritoriale dhe shoqërore, konfliktet midis individit dhe shtetit etj.

Filmi gjatë festivalit do të ketë tri shfaqje. Ndërsa në dy shfaqjet e para, më 27 dhe 28 shtator do të jenë të pranishme: Regjisorja, Blerta Basholli, aktorja kryesore, Yllka Gashi dhe ndërmarrësja, Fahrije Hoti, historia e së cilës ka shërbyer për realizimin e filmit.

Më 7 tetor fillon edhe shfaqja e rregullt e filmit “Zgjoi” (Hive) në kinematë e Zvicrës.

E hënë, 27 shtator. Ora 21.00. Kino: Corso 2

E martë, 28 Shtator. Ora 18.15. Kino: Cosmos 5

E shtunë, 2 tetor. Ora 15.00 Kino: Korso 2 

Biletat rezervohen në këtë link: 

https://zff.com/de/archiv/84816/#tickets


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI