Lajme

54 për qind e grave në ndërtim raportojnë ngacmime seksuale në Zvicër

Një total prej 54% raportuan ngacmime seksuale, 34% herë pas here, 15% shpesh dhe 4% gjatë gjithë kohës

Gratë përbëjnë më pak se 20% të fuqisë punëtore të ndërtimit në Zvicër. Në disa fusha, si ndërtimet metalike, skelat dhe çatitë, përqindja e grave është rreth 5%.

Arsyet e mundshme për këtë përfshijnë kushtëzimin specifik gjinor dhe normat sociale dhe përqindjen e lartë të meshkujve në sektor. Një sondazh i publikuar këtë javë tregon edhe arsye të tjera.

Nga dhjetori 2022 deri në mars 2023, Unia, një sindikatë zvicerane, anketoi 300 gra që punonin në ndërtim në Zvicër për kushtet e tyre të punës, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Një total prej 54% raportuan ngacmime seksuale, 34% herë pas here, 15% shpesh dhe 4% gjatë gjithë kohës. Ngacmimet kryheshin kryesisht nga stafi i kompanive të tjera, por edhe nga klientët, kolegët dhe eprorët.

Gratë e anketuara raportuan se nënçmoheshin, për shembull, u thanë se nuk janë mjaft të forta, u trajtuan me mungesë respekti, ishin shënjestër e komenteve dhe shakave seksiste dhe merrnin vërejtje për pamjen e tyre.

Një tjetër ankesë e përhapur ishte mungesa e tualeteve të pastra. 73% e grave e konsideruan këtë si një problem. Më pak se 9% e përshkruan këtë si pak (2%) ose aspak rëndësi (6%), përcjell tutje albinfo.ch.

Nicolas Rufener, kreu i shoqatës së ndërtesave të Gjenevës, i tha RTS se fatkeqësisht është e vërtetë që kantieret e ndërtimit janë të dominuara nga meshkujt, gjë që mund të çojë në probleme. Nëse duam më shumë gra në ndërtim, duhet të ofrojmë kushte të sigurta dhe të pranueshme. Aktualisht, gratë mbeten të rralla në kantiere. Rufener mendon se sjellja e papranueshme mashkullore lidhet me këtë çekuilibër gjinor. Më shumë gra në kantieret e ndërtimit do të përmirësojnë sjelljen e meshkujve, mendon ai.