Lajme

6 punë të çuditshme që mund të bëni në Zvicër

Sigurisht, ka bankierë, prodhues çokollate dhe djathi, plus prodhues të orës, por ka edhe punë të çuditshme

Nëse punoni në një punë ‘të rregullt’, siç bëjnë shumica e njerëzve në Zvicër, por keni nevojë për një rinisje të karrierës, këto pozicione mund të jenë në rrugën tuaj, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Oficeri i lumturisë

Po, e keni dëgjuar mirë – dhe nëse doni të qeshni, vazhdoni, është më se e përshtatshme.

Në fillim të këtij viti, një firmë ligjore në kryeqytetin Valais të Sionit pati një mundësi punësimi për një kandidat serioz – por jo shumë serioz.

Avokati Sébastien Fanti kishte një hapje në kompaninë e tij për një CHO, një akronim që ai krijoi, që qëndron për “Chief Happiness Officer”.

Detyrat e punonjësit përfshijnë detyra të tilla si “ruajtja e moralit” të punonjësve të stresuar, “përhapja e atmosferave të favorshme dhe pozitive”, “qetësimi i tensioneve” dhe “relativizimi i problemeve përmes humorit (nëse është e nevojshme, gërryes). Përparësitë e punës së CHO përfshijnë aftësinë për të punuar me kohë të pjesshme nga shtëpia, si dhe aftësinë për të vendosur se si duhet të shpërndahet lumturia në kompani, përcjell tutje albinfo.ch.

Specialist i përpikmërisë

Kjo nuk mund të jetë vërtet një surprizë për këdo që di për prirjen e zviceranëve për përpikmërinë.

Dhe aq më tepër, nëse keni parasysh se ky pozicion është në kuadër të Hekurudhave Federale Zvicerane (SBB), e cila ka një departament të tërë të quajtur Programi i përpikmërisë, i dedikuar…e keni marrë me mend, përpikmërisë. Qëllimi i tij është të sigurojë që çdo tren zviceran të arrijë në destinacionin e tij jo më shumë se tre minuta me vonesë. Ky person duhet jo vetëm të zotërojë një orë (mundësisht një zvicerane), por gjithashtu të dijë se si t’i mbajë trenat gjermanë të vonuar jashtë Zvicrës, në mënyrë që të mos prishin sistemin efikas të transportit të SBB, përcjell tutje albinfo.ch.

Vetmitar

Nëse jeni një person “njerëz” që largohet, kjo punë nuk është padyshim për ju. Nëse, megjithatë, ju mungojnë aftësitë sociale, keni një shans.

Ky pozicion komunal nga qyteti i Solothurn është për një introvert që të jetojë në një kasolle të izoluar si shpellë dhe të kujdeset për kishëzën dhe grykën aty pranë.

Në vitin 2016, këshilli i qytetit shpalli në mediat lokale, duke kërkuar të punësonte një “të vetmuar me prejardhje të krishterë” për të plotësuar punën e kujdestarit të vetmitarit, kur vetmitarja e mëparshme, një murgeshë, u largua pasi u ankua se kalimtarët donin të bisedonin me të, dhe ajo nuk ishte i gatshëm të përfshihej në ndërveprime sociale.

Pozicioni tani plotësohet nga një oficer policie i rigjykuar.

Kërcimtar i qytetit

Në vitin 2021, qyteti i Lozanës shpalli në faqen e tij të internetit një pozicion shumë të lartë – atë të një klithtari të qytetit për të shpallur orët çdo natë midis orës 22:00 dhe 2 të mëngjesit nga kambanorja e katedrales imponuese gotike – siç ishte bërë vazhdimisht që nga ajo kohë. 1405.

Ndër kërkesat për këtë vend të lirë ishin aftësia për të shpallur orë me zë melodioz; ngjit 53 shkallë guri në kambanoren e katedrales; dhe të mos bie në gjumë në punë.

Pas mbi 600 vitesh roje nate, një grua u punësua për herë të parë për të bërtitur nga kambanorja – duke ruajtur traditën e gjatë, duke e thyer në të njëjtën kohë edhe atë.

Mësues i gjuhës klingone

Disa vite më parë, Migros Club School në Cyrih, institucioni më i madh i arsimit për të rritur në Zvicër, po kërkonte një mësues të gjuhës.

Por jo, nuk ishte për një nga katër gjuhët zyrtare të vendit – gjermanisht, frëngjisht, italisht ose romanisht.

Në vend të kësaj, shkolla donte të punësonte dikë që fliste rrjedhshëm gjuhën Klingon, gjuha e rreth 3000 fjalëve të folura në universin Star Trek.

Shkolla gjeti një person të përshtatshëm për këtë punë, André Muller, ndoshta i vetmi person në Zvicër që flet rrjedhshëm gjuhën.

Inspektorët e plehrave

Nga të gjitha punët e listuara më sipër, kjo duhet të jetë më pak e dëshirueshme.

Pse?

Sepse komunat anembanë Zvicrës kanë personel të posaçëm të ngarkuar me ekzaminimin e përmbajtjes së qeseve të mbeturinave në komunitetet e tyre.

Riciklimi dhe asgjësimi i plehrave në përgjithësi janë të rregulluara rreptësisht. Mosndarja e plehrave tuaja – për shembull, hedhja e shisheve PET me kanaçe kallaji ose letra, ose mos nxjerrja e tyre në ditët e duhura – mund të rezultojë në gjoba të rënda, shuma e të cilave përcaktohet nga çdo komunë individuale.

Gjithashtu, mos paketimi i plehrave në një qese të posaçme, të tatueshme do të thotë që inspektorët kanë të drejtë të kalojnë nëpër të për të identifikuar shkelësit e mbeturinave – dhe ata e bëjnë.

Më pas shkelësit marrin gjoba me postë, të cilat nuk duhet t’i hedhin rastësisht në plehra, pasi mund të shkelin përsëri ligjin, në vend të kësaj, ato duhet të riciklohen me letër tjetër.

Pra, mos u habitni nëse shihni njerëz që gërmojnë nëpër thasët e plehrave – ata thjesht po bëjnë punën e tyre.