Lajme

A është ushtria obligim në Zvicër

Zvicra është një nga vendet e pakta evropiane që ka ruajtur traditën e shërbimit të detyrueshëm ushtarak, pavarësisht nga një votim 30 vjet më parë nëse do të hiqte dorë nga ushtria krejt. Para se të fillohej opsioni i shërbimit civil më 1996, mijëra kundërshtarë të ndërgjegjshëm u burgosën

“Zvicra nuk ka ushtri, Zvicra është një ushtri”: kështu qeveria zvicerane përmblodhi pozicionin e saj pasi vendi ishte përgatitur të votojë për një iniciativë më 26 nëntor 1989 për t’u larguar me ushtrinë zvicerane. Mbrojtja e vendit është një pjesë e identitetit kombëtar dhe çdo njeri me pasaportë zvicerane duhet të bëjë paksa, argumentoi Këshilli Federal, shkruan Swissinfo.ch.

Modeli i vjetër në pyetje

Midis 1968 dhe 1996, rreth 12,000 burra u dënuan me burg për kundërshtim të ndërgjegjshëm për shërbimin ushtarak. Ky ishte subjekt i kritikave të rregullta nga agjenci të tilla si Amnesty International. Dy iniciativa popullore për të futur shërbimin civil u refuzuan nga votuesit në 1974 dhe 1984, përcjell albinfo.ch.

Gjërat ndryshuan vetëm pas rënies së Murit të Berlinit dhe një iniciativë popullore për të shfuqizuar ushtrinë që tërhoqi mbështetje nga një e treta e popullsisë. Një numër i konsiderueshëm i votuesve kishin vënë në dyshim modelin e vjetër të mbrojtjes kombëtare. Në vitin 1992, elektorati zviceran i tha po një ndryshimi kushtetues për të futur shërbimin civil, i cili u zbatua në vitin 1996. Me këtë votim, Zvicra futi një shërbim civil alternative, por shumë më vonë se shumica e vendeve të tjera evropiane.

Kushdo që dëshironte të zgjedhë shërbimin civil, së pari duhej të bindte një komision që ata kishin një arsye të mirëfilltë të ndërgjegjshme për të mos u anëtarësuar në ushtri. Ky ekzaminim i ndërgjegjes u shfuqizua në vitin 2009, përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithë detyrat civile që zgjasin një herë e gjysmë më shumë se shërbimi ushtarak, ka parë një rritje të konsiderueshme të popullaritetit. Numri i njerëzve që zgjedhin këtë detyrë u rrit nga rreth 1.500 në vit në vitet 1990 në 6,720 në 2009.

Ndryshimi i ligjit?

Në vitin 2011, qeveria ndërhyri për ta bërë shërbimin civil më pak tërheqës dhe për të zvogëluar numrin e aplikimeve. Në tetor të vitit të kaluar, ajo paraqiti një paketë të re masash për ta vështirësuar shërbimin civil, veçanërisht për ushtarët që kanë përfunduar tashmë një pjesë të shërbimit të tyre ushtarak.

Ndryshimet u miratuan nga një dhomë parlamentare, Senati, në shtator. Por edhe nëse ato kalohen gjithashtu nga Dhoma e Përfaqësuesve, kundërshtarët mund të detyrojnë një referendum për të parandaluar propozimin.

Kushtetuta Federale detyron burrat zviceranë të kryejnë shërbimin ushtarak dhe i referohet ligjit për shërbimin civil alternativ.

Sipas Kodit Penal Ushtarak, refuzimi i shërbimit ushtarak mbetet vepër penale, nëse pranimi në shërbimin civil refuzohet gjithashtu ose kërkesa nuk paraqitet në kohë. E njëjta vlen edhe për refuzimin e shërbimit civil. Sidoqoftë, raste të tilla janë shumë të rralla dhe sanksionet zakonisht janë thjesht gjobitje.