Lajme

A janë të ashpra procedurat e natyralizimit në Zvicër?

Një OJQ ka bërë thirrje për përmirësime në procedurat e natyralizimit të Zvicrës, duke i quajtur ato "ndër më kufizueset në Evropë". Çfarë mund të bëhet për t'i bërë gjërat më mirë?

Që kërkesat e natyralizimit të Zvicrës janë të rrepta nuk është asgjë e re për një të katërtën e banorëve të vendit pa pasaportë zvicerane. Rreth dy milionë njerëz që jetojnë në tokën zvicerane nuk janë natyralizuar, duke përfshirë shumë që kanë lindur në Zvicër ose prindërit e të cilëve kanë qenë, përcjell albinfo.ch.

Në një deklaratë për shtyp të martën, Observatori për Azilin dhe të Drejtat e të Huajve tha se ligji – i cili u bë më i rreptë në 2018-n – duhet të zbutet për ta bërë atë më të drejtë për banorët e huaj të vendit.

“Kërkesat për natyralizim janë shumë të larta, procedurat janë shumë të ndryshme. Ligji i ri duhet të përshtatet dhe të thjeshtohet praktika urgjentisht”, thuhet në njoftimin për shtyp.

Vetëm rreth dy përqind e vendit shtetëzohet çdo vit, që përfaqëson një nga shifrat më të ulëta në botë.

Rezultati i rregullave të rrepta është një sërë rastesh absurde ku njerëzve u mohohet natyralizimi për arsye të çuditshme, duke përfshirë mosnjohjen e mjaftueshme për kopshtin zoologjik lokal ose që nuk ju pëlqen ecja (jo, vërtet).


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI