Shkurt.ch

Banesa të mjaftueshme me qira, por shumë të shtrenjta

Banesa me qira janë më pak të mbushura me banorë në Zvicër.

Gjendja është më e mirë me rënien e emigracionit. Sidoqoftë, në segmentin e çmimeve të banesave të lira ka ende mungesë të tyre.

Në aspektin regjional, ka dallime të mëdha.

Zhvillimi më i rëndësishëm vitin e kaluar: numri i familjeve u rrit me vetëm 0.7 për qind. Kështu, rritja u përgjysmua në krahasim me vitin e kaluar. Arsyeja për këtë është rënia e emigracionit: numri i familjeve zvicerane u rrit me 0.6 për qind, si në vitin e kaluar, dhe atë të ekonomive të huaja me 1.1 për qind krahasuar me 2.5 për qind në vitin paraprak, shkruan albinfo.ch.

Sipas SRF, kjo ka çuar në relaksim në tregjet e banesave me qira, shkruan BWO. Në përgjithësi, ka pasur një tejkalim të lehtë në tregun e banesave me qira. Në tregun e shtëpive, kërkesa ishte më e lartë se furnizimi, në të gjitha segmentet e çmimeve.

Sipas BWO, një rol gjithashtu luan fakti se ndërtimi i banesave është zhvendosur fuqishëm drejt apartamenteve me qira në vitet e fundit.

Në Ticino, Zvicra lindore dhe Zvicra veriperëndimore janë shumë të pajisura me banesa me qira dhe bashkëpronësi. Situata e tregut vazhdon të jetë veçanërisht e tensionuar, sidomos në Zvicrën qendrore dhe rajonin e Cyrihut.