Bota

BE-ja vonon sistemin e skanimit të pasaportave dhe tarifën e udhëtimit 7 euro

Dy ndryshime të mëdha që do të hynin në fuqi në 2022 për udhëtarët që hyjnë në BE - një sistem i përmirësuar i skanimit të pasaportave dhe futja e një vize prej 7 € për turistët - janë vonuar për një vit

Edhe pse të dyja skemat EES dhe ETIAS ende pritet të futen në Komisionin Evropian, ka shtyrë datat e fillimit për të dyja deri në vitin 2023.

Ajo vjen në mes të një vere kaotike për udhëtimet në Evropë, me aeroportet që po luftojnë me mungesat e stafit dhe grevat, ndërsa disa kalime nga Britania e Madhe në Francë janë goditur nga vonesa të gjata pasi kontrollet shtesë pas Brexit kryhen gjatë sezonit të kulmit të festave, përcjell albinfo.ch. 

Dy ndryshimet e veçanta për të udhëtuar në BE dhe zonën Shengen fillimisht duhej të hynin në fuqi në vitin 2020, por u vonuan për shkak të pandemisë. Tani sistemi EES pritet të hyjë në fuqi në maj 2023, ndërsa ETIAS do të hyjë në fuqi në nëntor 2023. 

EES – Sistemi i hyrjes dhe daljes – është në thelb një skanim i përmirësuar i pasaportave në kufijtë e BE-së dhe do të thotë se pasaportat nuk do të kontrollohen vetëm për ID dhe siguri, por edhe për datat e hyrjes dhe daljes, në fakt duke forcuar zbatimin e ‘rregullit 90 ditë’ që kufizon sasinë e kohës që qytetarët jo-BE mund të kalojnë në bllok pa pasur vizë. 

Ai nuk do të prekë qytetarët jashtë BE-së që jetojnë në një vend të BE-së me leje qëndrimi ose vizë, përcjell tutje albinfo.ch. 

Ka pasur shqetësime se kontrollet më të gjata do ta bëjnë më të ngadalshëm kalimin në kufijtë e jashtëm të BE-së, një problem i veçantë në portin e Doverit në Mbretërinë e Bashkuar, ku infrastruktura tashmë po përpiqet të përballet me kontrollet e zgjeruara pas Brexit të njerëzve që udhëtojnë në Francë. 

Sistemi ETIAS do të zbatohet për të gjithë vizitorët jashtë BE-së në një vend të BE-së – p.sh. turistët, pronarët e shtëpive të dyta, ata që bëjnë vizita familjare dhe njerëzit që bëjnë punë afatshkurtër. 

Ai do të përfshijë vizitorët që do të regjistrohen paraprakisht për një vizë dhe do të paguajnë një tarifë prej 7 €. Viza do të jetë e vlefshme për tre vjet dhe mund të përdoret për udhëtime të shumta – në thelb sistemi është shumë i ngjashëm me vizën ESTA që kërkohet për vizitorët në SHBA. 

Banorët e një vendi të BE-së që kanë një kartë qëndrimi ose vizë nuk do të kenë nevojë. 

Të dy sistemet do të zbatohen vetëm për njerëzit që nuk kanë nënshtetësi të një vendi të BE-së – për shembull britanikët, amerikanët, australianët dhe kanadezët – dhe do të përdoren vetëm në kufijtë e jashtëm BE/Shengen, kështu që nuk do të kërkohet kur udhëtoni midis Francës dhe Gjermanisë, për shembull


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI