Lajme

Çfarë duhet të dinë shtetasit me dy shtetësi në Zvicër kur udhëtojnë

Mbajtja e dy shtetësive mund të jetë një avantazh, por gjithashtu ndonjëherë i nënshtrohet disa rregullave. Kjo është ajo që britanikët, amerikanët dhe shtetasit e tjerë të dyfishtë duhet të dinë kur udhëtojnë nga dhe për në Zvicër

Për shumë lexues të The Local, marrja e nënshtetësisë zvicerane i ndihmon ata të ndihen më të qetë – por ka edhe përfitime udhëtimi, duke përfshirë shmangien e radhëve të gjata të rezervuara për të huajt kur mbërrijnë në Zvicër.

Edhe qytetarët e Bashkimit Evropian mund të hyjnë lirisht në Zvicër, përmes të njëjtës linjë të shpejtë, përcjell albinfo.ch.

Kjo qasje pa sherr ka qenë veçanërisht një problem për qytetarët britanikë. Para Brexit, ata mund të kalonin nëpër linjën e kontrollit të pasaportave CH / BE në aeroport. Tani, megjithatë, ata duhet të qëndrojnë në radhë me shtetasit e vendeve të treta.

Po sikur një shtetas i Mbretërisë së Bashkuar të jetë gjithashtu shtetas zviceran?

Atëherë është shumë më e lehtë. Ata, si dhe të gjithë shtetasit e dyfishtë (të Zvicrës dhe një shteti tjetër), janë pa dyshim shumë më mirë të udhëtojnë me të dyja pasaportat – duke paraqitur atë zvicerane (ose të BE-së) kur mbërrijnë në Zvicër për një hyrje më të shpejtë dhe pa dhimbje koke dhe duke treguar atë britanik kur kalon përmes kontrollit të imigracionit në MB – për të njëjtat arsye.

Kjo u bë e qartë kohët e fundit kur gazetari i Financial Times, Chris Giles, postoi në Twitter se Forcat Kufitare të Mbretërisë së Bashkuar “arrestuan” vajzën e tij me dy shtetësi ndërsa ajo po udhëtonte nga Franca në MB me pasaportën e saj gjermane – dhe jo atë britanike.

Ai vazhdoi duke thënë se rojet kufitare të Mbretërisë së Bashkuar liruan vajzën e tij. Sipas Giles, personeli kufitar tha se ajo duhej t’i kishte të dyja pasaportat me vete “dhe pyeti pse po udhëtonte me atë gjermane”.

Pra, mësimi këtu është i qartë: edhe pse nuk po shkelni asnjë ligj (të paktën jo ato zvicerane), nëse udhëtoni me letrat tuaja të identitetit ‘të tjera’ kur mbërrini në Zvicër, paraqitja e pasaportës tuaj specifike për vendin tuaj është shumë më e thjeshtë, përcjell tutje albinfo.ch.

Ekziston edhe një arsye tjetër pse një shtetas i dyfishtë është më mirë të tregojë pasaportën zvicerane kur hyn në Zvicër.

Siç tha një lexuese me kombësi amerikane/zvicerane për The Local, ajo një herë tregoi pa dashje pasaportën e saj amerikane kur mbërriti në Gjenevë nga Shtetet e Bashkuara.

Përderisa nuk ka asgjë të paligjshme për këtë, oficeri i emigracionit e pyeti atë se sa kohë planifikon të qëndrojë në Zvicër. Kur ajo tha “Unë jetoj këtu”, ai i kërkoi leje qëndrimi. Kur ajo u përgjigj se është gjithashtu shtetase e Zvicrës, burri i kërkoi pasaportën e saj zvicerane, duke i thënë se do ta ketë më të lehtë në të ardhmen të paraqesë automatikisht ID-në zvicerane kur të mbërrijë në vend, përcjell tutje albinfo.ch.

Shtetet e Bashkuara janë një përjashtim nga rregulli

Ndërsa shtetasi i dyfishtë SHBA-Zvicër është më mirë, për arsye praktike të treguara në shembullin e mësipërm, duke paraqitur pasaportën zvicerane kur hyni në Zvicër, kjo zgjedhje nuk ekziston kur udhëtoni në Shtetet e Bashkuara.

Sipas Departamentit Amerikan të Shtetit, “shtetasit amerikanë, duke përfshirë shtetasit e dyfishtë, duhet të përdorin një pasaportë amerikane për të hyrë dhe dalë nga Shtetet e Bashkuara”.

Arsyeja e këtij rregulli nuk është dhënë, megjithëse SHBA-ja ka një qëndrim kontradiktor ndaj amerikanëve që aplikojnë me dëshirë për një shtetësi tjetër.

Ndërkohë që pranon që personat e lindur jashtë vendit mund të konsiderohen automatikisht qytetarë të atij vendi, qeveria e SHBA-së refuzon këdo që aplikon vullnetarisht për një pasaportë tjetër.

“Një person që fiton një shtetësi të huaj duke aplikuar për të mund të humbasë shtetësinë amerikane”, thotë Departamenti i Shtetit. “Për të humbur shtetësinë amerikane, ligji kërkon që personi duhet të aplikojë për nënshtetësinë e huaj vullnetarisht, me zgjedhje të lirë dhe me qëllim që të heqë dorë nga shtetësia amerikane”.

Duke gjykuar vetëm nga Zvicra (megjithëse situata ka të ngjarë të jetë e ngjashme edhe në vende të tjera), ndërsa disa amerikanë heqin dorë nga pasaportat e tyre amerikane kur bëhen zviceranë, shumë të tjerë nuk e bëjnë këtë.

Pra, mos tregoni kurrë ndonjë pasaportë tjetër përveç asaj amerikane kur vini dhe dilni nga SHBA.

Departamenti i Shtetit nuk përmend se cili mund të jetë dënimi për këtë “shkelje”, por është më mirë të mos zbulohet.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI