Lajme

Çfarë janë gjysmë dhomat në Zvicër?

Pavarësisht nëse jeni zhvendosur së fundmi në Zvicër ose jeni duke kërkuar për një apartament të ri, ka shumë mundësi që të keni parë apartamente 1.5 ose 3.5 dhomash të reklamuara në internet. Por çfarë është një gjysmë dhomë?

Kur shfletoni faqet e njohura të pasurive të paluajtshme në Zvicër në kërkim të vendbanimit tuaj të ardhshëm, do të hasni rregullisht apartamente me 1,5 deri në 5,5 dhoma.

Por çfarë është saktësisht një dhomë 0.5? 

Ndërmjet viteve 1951 dhe 1983, një gjysmë dhomë përshkruhej si një dhomë midis gjashtë dhe dhjetë metrash katrorë dhe një gjerësi minimale prej 2,10 metrash.

Por kjo nuk është më kështu.

Sot, nuk ka një përkufizim universalisht të vlefshëm për një dhomë me 0,5 dhoma dhe termi shërben vetëm si një udhëzues i lirë për qiramarrësit e mundshëm.

Në praktikë, termi “gjysmë dhomë” shpesh nënkupton dhomën më të vogël në një apartament që nuk është mjaftueshëm i madh për t’u kualifikuar si një dhomë e plotë, siç është korridori ose një depo, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Në Zvicër, apartamentet mund të reklamohen si me një gjysmë dhome nëse kanë një nga të mëposhtmet: një zonë kuzhine e cila është të paktën 12 metra katrorë, një zonë ngrënieje ose banimi brenda hapësirës së kuzhinës me një madhësi minimale prej gjashtë metrash katrorë, ose një tualet i gjerë, dhomë hyrje ose korridor me madhësi të paktën gjashtë metra katrorë.

Shumë nga këto apartamente me gjysmë dhoma reklamohen si të tilla për të parandaluar largimin e qiramarrësve të mundshëm që mund të presin një apartament më të madh.

Pra, cilat dhoma konsiderohen dhoma të tëra në apartamentet zvicerane? 

Nëse nuk jeni njohur ende me strukturën e apartamenteve zvicerane, mund të mos e dini se në Zvicër vetëm dhomat e mëposhtme llogariten si dhoma ‘të plota’ kur merrni me qira ose shisni një apartament: dhoma e ndenjes, dhomat e gjumit dhe një studim.

Megjithatë dhomat e tjera nuk llogariten si dhoma individuale. Këto përfshijnë banjën, zonën e dushit dhe kuzhinën – megjithëse ka një përjashtim.

Të ashtuquajturat kuzhina ushqimore, që do të thotë një dhomë në banesë ku ka një zonë ngrënieje përveç zonës së gatimit, llogariten si gjysmë dhome në Zvicër. Më së shpeshti, kjo është një zonë në formë L në dhomën e ndenjes ku njerëzit vendosin tavolina ngrënieje.

Përveç reklamimit të banesave të disponueshme në dhoma, Zvicra gjithashtu reklamon banesa në metra katrorë siç është rasti në vendet e tjera evropiane.

Por çfarë përfshihet gjatë llogaritjes së hapësirës së banimit? 

Në apartamentet zvicerane ekzistojnë të ashtuquajturat zona të përdorimit kryesor dhe dytësor.

Zona kryesore përbëhet nga salloni i hyrjes, dhomën e ndenjës, dhomë ngrënie, banjo, tualet, kuzhinë (duke përfshirë mobiljet e montuara të kuzhinës), qilarin, dollapet e integruara, korridoret, shkallët e brendshme, zyrat, furrën dhe nëse ka, oxhakun.

Përjashtimi i vetëm është Gjeneva, ku kuzhina llogaritet si një dhomë e veçantë, kështu që nëse shihni një reklamë për një apartament 4.5 dhomash, kjo do të thotë dhomë ndenjeje me dy dhoma gjumi, një ‘gjysmë dhomë’ (siç përkufizohet më sipër) si dhe një kuzhinë, përcjell tutje albinfo.ch.

Zona e përdorimit dytësor nuk duhet të llogaritet kurrë në hapësirën e banimit. Kjo përfshin ballkonin, konservatorin, tarracën, papafingo, bodrumin, dhomën e artizanatit, dhomën e ruajtjes së biçikletave dhe garazhin.

Sidoqoftë, edhe këtu ka një përjashtim.

Nëse konservatori mund të ngrohet dhe si rrjedhim të banohet gjatë gjithë vitit, ai mund të llogaritet si pjesë e hapësirës së banimit dhe kështu një zonë e përdorimit kryesor.

Përveç kësaj, hapësira nën lavaman, tualet, lavaman, vaskë dhe dollap i integruar është gjithashtu i përfshirë në hapësirën e banimit pasi kjo hapësirë përdoret edhe nga qiramarrësi, përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithatë, kur bëhet fjalë për apartamentet nën çati, nuk ka rregulla të sakta në Zvicër dhe në këtë rast, është mirë të pyesni drejtpërdrejt pronarin tuaj.

Vini re gjithashtu se nëse mendoni se llogaritjet e metrit katror janë disi jo të mira dhe apartamenti juaj është në fakt pak më i vogël nga më të mëdhatë, mund të ndodhin devijime të vogla sipas shumicës së marrëveshjeve zvicerane të qirasë.

Megjithatë, nëse apartamenti juaj nuk është aspak afër madhësisë së përcaktuar në marrëveshjen e qirasë, ju mund të tërhiqeni nga kontrata ose madje të kërkoni uljen e qirasë.

Që të merret në konsideratë një ulje e qirasë, është thelbësore që devijimi të mos ishte i dukshëm gjatë inspektimit të banesës, ose do t’ju duhej të ankoheni përpara nënshkrimit të kontratës – por kjo nuk do të thotë se ulja e qirasë do të jepet.

Në Zvicër reduktimet e qirasë jepen vetëm në raste të jashtëzakonshme pasi të nënshkruhet marrëveshja e qirasë. Kjo sepse nëse ju pëlqeu ajo që patë mjaftueshëm për të nënshkruar një kontratë për një shumë përkatëse, do të ishte e paarsyeshme të dëshironi të paguani më pak bazuar vetëm në llogaritjet e gabuara të hapësirës së jetesës.