Lajme

Cilat kantone zvicerane do të kenë rritjen më të madhe të sigurimeve shëndetësore?

Primet e sigurimit shëndetësor zviceran do të rriten me 6.6 për qind në vitin 2023, por rritjet do të jenë më të larta në pjesë të caktuara të vendit

Pas katër vjetëve të primeve relativisht të qëndrueshme, tarifat për sigurimin e detyrueshëm bazë shëndetësor të Zvicrës (KVG / LaMal) do të rriten mesatarisht me 6.6 për qind, njoftoi në një konferencë për shtyp ministri i Shëndetësisë, Alain Berset, përcjell albinfo.ch.

Kjo do të thotë se primi mesatar do të jetë 334,70 franga për një të rritur në muaj. “Të gjitha kategoritë e kombinuara, kjo paraqet një rritje prej 20.70 frangash në muaj, ose gati 250 franga më shumë në vit. Një familje prej katër anëtarësh do të duhet të shpenzojë rreth 1000 franga më shumë në vit për të paguar primet e tyre”, tha në një deklaratë Zyra Federale e Shëndetit Publik. 

Ndërsa primet do të rriten në të gjithë Zvicrën, banorët e disa kantoneve do të duhet të paguajnë më shumë për kujdesin shëndetësor sesa homologët e tyre në të tjerat, përcjell tutje albinfo.ch. 

Primet më të larta, mbi mesataren kombëtare do të kenë Neuchâtel (+9.5 për qind), Appenzell Innerrhoden (9.3 për qind) dhe Ticino (9.2 për qind). 

Banorët e Cyrihut do të shohin që primet e tyre të rriten me 7 për qind. 

Në Vaud dhe Valais, normat do të lëvizin pak më poshtë mesatares kombëtare, në 6.1 për qind dhe në Bernë me 6.4 për qind. Gjeneva dhe Bazeli, nga ana tjetër, do të shohin që primet e tyre të rriten me një 4.2 dhe 3.6 për qind relativisht të ulët, respektivisht. 

“Premiumet llogariten paraprakisht duke përdorur vlerësime”, tha FOPH. “Pandemia e ka bërë veçanërisht të vështirë këtë ushtrim. Tani duket se primet e paguara gjatë viteve 2021 dhe 2022 rezultuan të pamjaftueshme për të mbuluar kostot. Në përputhje me ligjin, një rikuperim është thelbësor në vitin 2023”. 

Për primet tuaja të sakta do të informoheni përpara fundit të tetorit. 

Më pas mund të kaloni në një opsion më pak të kushtueshëm, duke njoftuar operatorin aktual për ndryshimin më së voni deri më 30 nëntor. 

Rritja e kostove të kujdesit shëndetësor 

Primet më të larta pasqyrojnë prirjen e përgjithshme në kostot e kujdesit shëndetësor që janë rritur në Zvicër në disa vitet e fundit. 

Arsyet përfshijnë teknologjinë më të shtrenjtë, shpenzimet më të larta gjatë pandemisë Covid, jetëgjatësinë më të gjatë dhe mbingarkimin për shërbimet e pacientëve. 

Qeveria ka propozuar disa masa konkrete për frenimin e kostove, por ato ende duhet të miratohen nga deputetët. 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI