Lajme

Kantoni me shoferët më “të këqij” në Zvicër

Ndërsa Zvicra ka një reputacion të rregullt dhe të qetë, jo të gjitha kantonet janë krijuar në mënyrë të barabartë kur bëhet fjalë për sigurinë në rrugë

Për një vend që është i vogël për nga madhësia gjeografike, Zvicra është tepër e larmishme.

Nga normat kulturore, te qëndrimet politike – dhe natyrisht ndryshimi gjuhësor – gjërat ndryshojnë ndjeshëm nga kantoni në kanton, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Dhe, sipas një studimi të ri nga AXA Switzerland, një firmë sigurimesh, sigurisht që është rasti kur bëhet fjalë për sigurinë në rrugë.

Dhe, shoferët më të këqij vijnë nga …

Në vend të ‘shoferëve më të këqij’, ndoshta është më e saktë të flasësh për ‘shoferët me të dhënat më të këqija të sigurisë’, duke pasur parasysh që studimi kryesisht shikon numrat e aksidenteve.

Drejtuesit e automjeteve në kantonin italishtfolës Ticino pësuan numrin më të lartë të aksidenteve automobilistike midis 2016 dhe 2020. Kjo është më shumë se 20 për qind mbi mesataren e Zvicrës, përcjell tutje albinfo.ch.

Nga 2016 deri në 2020, AXA pranoi 16,900 kërkesa në kantonin Ticino.

Kjo është në krahasim me 870 kërkesa në Uri gjatë së njëjtës periudhë, i cili është kantoni me rekordin më të mirë kur bëhet fjalë për aksidente rrugore.

Pas kantonit Uri, drejtuesit e Schaffhausen dhe Luzern ishin gjithashtu relativisht të sigurt.

Pretendimet e dëmeve nga përplasja në ato rajone ishin dukshëm më të ulëta se mesatarja zvicerane.

Për këdo që dëshiron të marrë një ide se si kaloi Zvicra në tërësi, Aargau është kantoni që është më afër mesatares së Zvicrës.

Qytetet e mëdha, Gjeneva dhe Cyrihu, dolën më të dobët se mesatarja e Zvicrës.

Duke folur në përgjithësi, rajonet gjermanofolëse të Zvicrës renditën më mirë, ndërsa rajonet frëngjishtfolëse renditen dobët.

Ticino, si kantoni i vetëm italishtfolës, renditej më keq, përcjell tutje albinfo.ch.

Pse Ticino?

Ndërsa shumë përdorues të mediave sociale u treguan të shpejtë për lidhjet gjuhësore dhe kulturore midis Ticino dhe Italisë si një arsye për rezultatet, autorët e studimit mendojnë se arsyet themelore janë më shumë sesa vetëm kulturore.

Eksperti i AXA, Freddy Egg, tha se rrugët e ngushta dhe të pjerrëta të Ticinos paraqesin sfida të veçanta për shoferët dhe për këtë arsye ishin një arsye themelore pse shkalla e aksidenteve ishte mbi mesataren e vendit.

Sasha Küng, një instruktor shoferi në Ticino, tha për “20 Minutes” se cilësia e dobët e rrugëve ishte një tjetër arsye, por që lidhjet kulturore midis Italisë dhe Ticinos nuk duhet të mos merren parasysh.

“Në Ticino kemi gjithashtu shumë më tepër me dy rrota që kalojnë majtas dhe djathtas”, tha Küng.

Sepp Gisler, President i Shoqatës së Instruktorëve të Udhëtimit Uri, tha se faktorët gjeografikë ishin gjithashtu kryesorë për rezultatin e mirë të Uri, ashtu siç ishin regjimet e forta të trajnimit.

“Nuk e di pse kemi kaq pak aksidente. Ne sigurisht që kemi situata më pak komplekse në Uri sesa në Gjenevë ose Cyrih”, ​​tha ai,

“Ne instruktorët e drejtimit të automjetit dhe Zyra e Trafikut Rrugor thjesht i kushtojmë një rëndësi të madhe trajnimit themelor para se të shkojmë në provë. Kështu që ju jeni në një nivel të mirë për të qenë në gjendje të shmangni aksidentet”.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI