Bota

Çka duhet të dini për një kontroll te dentisti në Gjermani

Shkuarja te dentisti mund të jetë e frikshme në kohën më të mirë dhe të qenit i pasigurt për gjuhën mund t'i përkeqësojë gjërat dhjetë herë. Ne kemi mbledhur një udhëzues të fjalëve dhe frazave gjermane që ju nevojiten për të ndihmuar në largimin e dhimbjes

Kur të mbërrini te dentisti, zakonisht do t’ju pyesin nëse jeni gesetzlich ose privat versichert (nëse keni sigurim shëndetësor shtetëror ose privat) dhe do t’ju kërkohet të paraqisni kartën tuaj të sigurimit shëndetësor. Megjithatë, për shumicën e procedurave, do t’ju duhet të paguani diçka shtesë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Arsyeja më e zakonshme për një udhëtim te dentisti (Zahnarzt) është të bëni eine Vorsorgeuntersuchung (kontroll) ose një takim pastrimi (eine Zahnreinigung ose eine Prophylaxe) që shumica e dentistëve rekomandojnë ta bëni dy herë në vit.

Shumica e siguruesve shëndetësorë nuk do të rimbursojnë koston e plotë të pastrimit të dhëmbëve – prandaj sigurohuni që të kontrolloni paraprakisht me Krankenkasse-në tuaj se cilat kosto mbulohen.

Në një takim pastrimi, dentisti do të heqë pllakën (der Zahnbelag) dhe do të kontrollojë shëndetin e dhëmbëve (die Zähne) dhe mishrave të dhëmbëve (das Zahnfleisch). Nëse ata ju thonë se shohin Karies (prishje dhëmbësh), atëherë mund t’ju thuhet të ktheheni për një takim tjetër për të marrë një mbushje (eine Zahnfüllung ose eine Plombe), përcjell albinfo.ch.

Ata me siguri do t’ju kujtojnë në fund të takimit të përdorni Zahnseide (fi dentar) në baza ditore (täglich) dhe gjithashtu do t’ju rekomandojnë që të përdorni Interdentalbürsten (brushat ndërdhëmbore) për pastrimin midis dhëmbëve.

Në karrige

Kur të futeni në ulësen e nxehtë, zakonisht do t’ju kërkohet të bëni disa gjëra nga dentisti ose asistenti i dhëmbëve (Zahntechniker) në mënyrë që ata të bëjnë atë që duhet të bëjnë.

Gjëja e parë që zakonisht do t’ju kërkohet të bëni është ausspülen bitte – të shpëlani gojën me gargarë (die Mundspülung) zakonisht në një filxhan plastik në një lavaman të vogël pranë karriges dentare. Ata mund t’ju kërkojnë të mbani lëngun në gojën tuaj për një numër të caktuar sekondash derisa t’ju thonë ta pështyni.

Kur jeni shtrirë, në mënyrë të pashmangshme do t’ju thuhet Mund öffnen bitte ose aufmachen bitte (hapni gojën) dhe po kështu, mund t’ju kërkohet të zumachen (mbyllni) gojën në një moment. Udhëzime të tjera tipike në karrigen e dentistit janë: Mundlocker lassen (relaksoni gojën), Kopf zu mir drehen (kthejeni kokën drejt meje) dhe Kinn nach oben (mjekra lart).

Llojet e problemeve dentare

Ka shumë ankesa që mund t’ju detyrojnë të bëni një vizitë te dentisti, por një nga më të zakonshmet është të keni një mbushje (eine Zahnfüllung) ose të keni një kurorë (eine Zahnkrone). Sigurimi juaj shëndetësor do të mbulojë koston e gjërave më themelore. lloj materiali për mbushjen e një zgavër, por do t’ju paraqitet një listë çmimesh (ose nëse nuk jeni – pyesni) për llojet e ndryshme të materialeve për kurora ose mbushje, përcjell tutje albinfo.ch.

Një ankesë tjetër e zakonshme është që të hiqet një dhëmb (eine Zahnexstraction) – një procedurë veçanërisht e zakonshme për dhëmbin e mençurisë (der Weisheitszahn). Një procedurë më serioze e nxjerrjes është trajtimi i kanalit të rrënjës (eine Wuzelkanalbehandlung).

Nëse keni këtë lloj procedure, normalisht do t’ju ofrohet një anestezi lokale (örtliche Betäubung ose Lokalanästhesie) dhe mund t’ju duhet gjithashtu një radiografi (ein Röntgen).

Fraza dhe fjalor më të dobishëm

Kllapat – Zahnspangen

Dhëmbët e ndjeshëm – empfindliche

Dhimbje dhëmbi – (der) Zahnschmerz

Kam dhimbje dhëmbi kur përtyp/pij – Ich habe Zahnschmerzen beim kauen/trinken

Kam dhimbje të lehta/të forta në këtë dhëmb – Ich habe leichte/starke Schmerzen an diesem Zahn

Mishrat e mia janë të përflakur – Ich habe eine Entzündung am Zahnfleisch

Unë jam nervoz për trajtimin – Ich habe Angst vor der Behandlung


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI