Integrimi

Florim Kadriu, bashkëkryetar i Forumit të Migrantëve të SP-së në Kantonin Aargau

Në themelimin e forumit "SP MigrantInnen" në Kantonin Aargau kanë marrë pjesë 33 veta. Florim Kadriu dhe Esad Sadikovic janë zgjedhur bashkëkryetarë

Nevoja që edhe qytetarët me prejardhje të huaj të bëhen pjesë e politikës zvicerane, gjegjësisht e vendimmarrjes në rrethin ku jetojnë, është pranuar prej kohësh si nevojë reale. Për këtë arsye, disa nga partitë kanë ndërmarrë herë pas here nisma për integrimin e “të huajve” në forumet e tyre ose për të krijuar forume të veçanta për njerëzit me sfond migrimi. Siguriisht, Partia Socialdemokrate (SP) ka qenë e para në këtë drejtim, por edhe parti tjera, sidomos CVP (Parti demokristiane) ka provuar pak vite më parë të njëjtën gjë dhe në veçanti me shqiptarët, duke i kandiduar madje ata edhe për Parlamentin Nacional.

Forumi i krijuar ditë më parë “SP MigrantInnen” në Kantonin Aargau ndjek pikërisht këtë qëllim: ofrimin e mundësisë që edhe popullata “e huaj” të ketë zërin e vet në politikë. Për këtë forum të ri dhe për përfshirjen e të huajve në përgjithësi në jetën politike në kanton gazeta “Aargauer Zeitung” ka botuar sot një artikull të gjerë ku e aktualizon çështjen e participimit, shikuar nga këndvështrime të partive dhe ideologjive të ndryshme, transmeton albinfo.ch.

Lajmi është ky: në themelimin e forumit të përmendur të SP-së në Kantonin Aargau kanë marrë pjesë 33 veta. Misioni i tyre është rritja e pjesëmarrjes së njerëzve me prejardhje të huaj në politikë. Florim Kadriu dhe Esad Sadikovic janë zgjedhur bashkëkryetarë.

Kadriu: Nevojiten instrumente ndihmuese për forcimin e pozitës së migrantëve

Me këtë rast, albinfo.ch ka kontaktuar aktivistin e njohur shqiptarozviceran, Florim Kadriun, të posazgjedhur në krye të forumit. Pyetja që i është shtruar është se ku e sheh ai nevojën për themelimin e një organizmi të tillë dhe çfarë pritet nga ai. “Migrantët në Kantonin Aargau përbëjnë një përqindje prej 36% të popullatës, por janë shumë pak apo fare të përfaqësuar në politikë. Për politikën në nivel vendor por dhe atë nacionale, ky fakt paraqet një potencial të konsiderueshëm, por të papërdorur. Për ta bërë politikën zvicerane më të hapur ndaj migrantëve, për të çuar përpara emancipimin politik të migrantëve dhe për të forcuar pozitën e tyre në shoqëri, jam i bindur se duhen instrumente ndihmuese – në këtë rast janë “SP Migrantët”, të cilët angazhohen për arritjen e këtyre qëllimeve”. Kadriu ka provuar veten në vitin 2016 si kandidat i SP-së për Parlamentin e Kantonit. Por siç e thotë vet, ndonëse ka mbledhur një numër solid votash, nuk ka arritur të siguronte vendin në parlament.

Se shanset e kandidatëve me mbiemra “që nuk tingëllojnë si zviceranë” për tu zgjedhur nga votuesit zviceranë janë të ulëta, e ka konstatuar edhe një studim i realizuar nga Universiteti ETH i Cyrihut dhe Universiteti i Gjenevës. Studimi është fokusuar në rezultatet e zgjedhjeve për Parlamentet kantonale të Cyrihut gjegjësisht të Gjenevës dhe ka ardhur në përfundimin se kandidatët në fjalë kanë qenë të nënvlerësuar.

Jo të gjitha partitë, të interesuara për përfshirjen e të huajve në politikë

Në artikull më tutje merret edhe qëndrimi i partive tjera lidhur me grupimet e të huajve brenda tyre. Kështu FDP (parti liberale) nuk e sheh të arsyeshëm themelimin e një forumi të tillë. “Në FDP janë të mirëseardhur njerëzit me prejardhje të huaj njësoj sikurse edhe të gjithë të tjerët. Ne nuk na nevojitet një kthinë e veçantë për ta”, ka thënë kryetari i FDP-së në nivel kantoni, Lukas Pfisterer. Ngjashëm deklaron edhe homologu i tij nga Partia e Gjelbër, Daniel Hölzle. Ndërsa sekretari i SVP-së, Pascal Furrer thotë veç kësaj se përfaqësimi i ulët i të huajve në politikë nuk përbën problem për partinë e tij. “SVP nuk bën dallim në mes të kandidatëve me ose pa prejardhje të huaj”.

Ndërsa bashkëkryetari i ri i “SP MigrantInnen”, Florim Kadriu mendon ndryshe. Ai thotë se partitë kanë detyrim të veprojnë, shkruan albinfo.ch. “Ato duhet të mbështeten më shumë te migrantët dhe t`i promovojnë ata në mënyrë të specifikuar”. Kadriu ka dhe një synim afatgjatë para vetes: të drejtën e të huajve për të zgjedhur dhe për t`u zgjedhur.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI