Lajme

Inflacioni në Zvicër arrin në 3.4 për qind për muajin qershor

Norma e inflacionit në Zvicër arriti në 3.4 përqind në qershor, kryesisht për shkak të ndikimit të vazhdueshëm të Covid-it, luftës në Ukrainë dhe rritjes së çmimeve të karburantit

Zyra Federale e Statistikave të Zvicrës bëri njoftimin të hënën, më 4 korrik. Shifra prej 3.4 për qind ishte më e lartë se sa pritej, megjithëse disa ekspertë treguan se ishte brenda modeleve të tyre të gjera parashikuese. Kjo ishte një rritje prej 0.5 për qind krahasuar me majin, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, pavarësisht rritjes, norma e inflacionit është shumë më e ulët se ajo në pjesët e tjera të botës. Eurozona aktualisht po përjeton një normë inflacioni prej 8.6 për qind.

Edhe Shtetet e Bashkuara po shohin shifra të ngjashme të larta të inflacionit, me një normë aktuale prej 8.6 për qind. Ndikimi i kombinuar i pushtimit rus të Ukrainës së bashku me efektet e vazhdueshme të pandemisë Covid kanë shtyrë çmimet e karburanteve më të larta, të cilat nga ana tjetër kanë nxitur më tej rritje të kostove. Çmimet e frutave dhe perimeve janë rritur, si dhe çmimet për gjëra të tilla si drithërat, përcjell tutje albinfo.ch.

Pse norma zvicerane është shumë më e ulët se kudo tjetër?

Ka një sërë shpjegimesh për këtë fenomen:

Monedha e fortë

Në kohë të mira dhe të këqija, franga zvicerane mbetet e fortë, ndonjëherë edhe duke arritur barazinë me euron. Kjo vepron si një lloj mekanizmi mbrojtës duke mbajtur çmimet e importit të ulëta. Meqenëse Zvicra mbështetet në importe shumë më tepër se shumë vende të tjera, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Gjermaninë, kostot më të ulëta të importeve kanë një ‘efekt ftohës’ në inflacion. “Kjo i bën importet më të lira në përgjithësi. Franga e fortë i ndihmon zviceranët të kenë fuqi të lartë blerëse ndërkombëtarisht. Dhe mallrat e importuara janë nxitësit kryesorë të inflacionit,” sipas Neue Zürcher Zeitung.

Më pak mbështetje në burimet ruse të energjisë

Çmimet e energjisë janë “themelore në shpjegimin e diferencave në inflacion, veçanërisht midis Zvicrës dhe eurozonës” sipas një analize nga banka private EFG. “Kjo është pothuajse tërësisht për shkak të dallimeve në çmimin e energjisë elektrike. Në shkurt dhe mars, çmimi i energjisë elektrike në Zvicër u rrit me vetëm 2.4 për qind, ndërsa në eurozonë u rrit me 34.3”, njoftoi banka. Arsyeja për këtë, sipas EFG, janë teknologjitë e ndryshme të përdorura për prodhimin e energjisë elektrike. Të dhënat nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë tregojnë se më pak se 1 për qind e energjisë elektrike të konsumuar në Zvicër vjen nga nafta dhe gazi natyror, ndërsa 58 për qind e ka origjinën nga burime të rinovueshme si hidrocentralet dhe energjia bërthamore. “Për krahasim, në Bashkimin Evropian mbi një e pesta e energjisë elektrike prodhohet me gaz natyror dhe mbi një të tetën me qymyr”, zbuluan analistët e bankave. Hendeku ishte edhe më i madh për çmimet e energjisë elektrike: në shkurt, çmimi me shumicë i energjisë elektrike në Zvicër ishte 3.1 për qind më i lartë se një vit më parë, ndërsa në eurozonë rritja ishte deri në 83.2 për qind.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI