Lajme

Kantonet frëngjisht-folëse të marrin mbështetje nga ato gjermane

Si zakonisht, Zug dhe Cyrihu do të ndajnë me shumat më të mëdha, përkatësisht 431 milionë CHF dhe 419 milionë CHF

Kantonet zvicerane kanë baza tatimore, norma tatimore dhe shpenzime shumë të ndryshme. Deri në vitin 2008, të gjitha taksat kantonale mbetën brenda kantoneve.

Që atëherë, kantoneve të pasura u është kërkuar të mbështesin të varfrit nëpërmjet mekanizmit kombëtar të barazimit financiar. Vitin e ardhshëm, çdo kanton frëngjisht-folës, me përjashtim të Gjenevës, do të marrë një nxitje financiare nga fqinjët e tyre më të pasur gjermanishtfolës, njoftoi Administrata Federale e Financave (FFA) këtë javë, transmeton albinfo.ch.

Totali i transfertave vitin e ardhshëm do të arrijë në 6.2 miliardë CHF, 4.8% më shumë se këtë vit. Të gjitha kantonet frëngjishtfolëse përveç Gjenevës do të marrin para. Në përgjithësi, 18 nga 26 kantonet e Zvicrës do të marrin para dhe 8 do të paguajnë.

Gjatë vitit të fundit, pabarazitë ekonomike midis kantoneve të Zvicrës janë zgjeruar. Basel-Landschaft është më i afërti me mesataren kombëtare. Banorët atje do të përfitojnë në mënyrë indirekte mesatarisht 17 CHF secili.

Si zakonisht, Zug dhe Cyrihu do të ndajnë me shumat më të mëdha, përkatësisht 431 milionë CHF dhe 419 milionë CHF. Një pjesë e financimit vjen nga qeveria federale (4.2 miliardë CHF), duke përfaqësuar një transferim të mëtejshëm të tërthortë të pasurisë midis kantoneve – kantonet më të pasura shpesh kontribuojnë më shumë në taksat federale.

Shtatë kantonet e tjera kontribuuese përfshijnë Gjenevën, Bazeli, Schwytz, Obwalden, Nidwalden dhe Shaffhausen.

Në bazë për frymë, banorët e Zugut do të kontribuojnë me 3,321 CHF. Banorët e Schwytz (1,529), Nidwalden (1,081), Bazeli (820), Gjenevë (498), Cyrih (270), Schaffhausen (69) dhe Obwalden (38) do të kontribuojnë gjithashtu.

Banorët e Valais do të jenë më të mbështeturit. Shuma për frymë e marrë atje do të jetë 2,469 CHF, e ndjekur nga Jura (2,422). Vaud do të marrë një pagesë të barabartë me 144 për frymë.

Sistemi mbështetet në formula të ndërlikuara që shikojnë si në anën e brendshme ashtu edhe në atë të jashtme të financave kantonale.