Lajme

Çfarë mund të bëjë Zvicra për të zbutur rritjen e kostos së jetesës?

Këshilli Kombëtar i Zvicrës ka filluar të debatojë mënyrat për të luftuar inflacionin dhe për të rritur fuqinë blerëse në rënie të konsumatorëve zviceranë

Megjithëse në 3.5 për qind, norma aktuale e inflacionit në Zvicër është shumë më e ulët se në gjithë eurozonën (ku është rreth 9 për qind), çmimet e shumë mallrave dhe shërbimeve të konsumit janë rritur dhe pritet të rriten më tej.

Kjo situatë po i shtyn deputetët të marrin masa për të lehtësuar problemet e inflacionit në një vend, ekonomia e të cilit është normalisht e qëndrueshme dhe e fuqishme, përcjell albinfo.ch.

“Situatat e jashtëzakonshme kërkojnë masa të jashtëzakonshme”, tha Philipp Matthias Bregy, kreu i grupit parlamentar të Qendrës.

Deputetët do të fokusohen kryesisht në tri çështje që janë veçanërisht të prirura ndaj rritjes së çmimeve dhe ka të ngjarë të prekin më shumë konsumatorët zviceranë:

Pensioni i pleqërisë (AVH / AVS)

Normalisht, këto pensione rregullohen çdo dy vjet, duke marrë parasysh zhvillimin e pagave dhe çmimeve. Por duke qenë se pagat nuk janë rritur pothuajse, ndërkohë që inflacioni tani është më i lartë se zakonisht, pensionistët rrezikojnë të humbasin fuqinë e tyre blerëse në vitin 2023.

Për të shmangur këtë situatë, aleanca e qendrës së majtë po kërkon kompensimin e plotë të kësaj rritjeje çmimi, duke rritur me 30 ose 40 franga pensionin minimal mujor.

Nga rritja nuk do të përfitojnë vetëm 2.5 milionë pensionistët në Zvicër, por edhe përfituesit e pensioneve të invaliditetit dhe përfitimeve suplementare.

Shpenzimet shëndetësore

Shpenzimet për sistemin e kujdesit shëndetësor të Zvicrës janë rritur në vitet e fundit dhe inflacioni aktual më i lartë se normalja po e përkeqëson situatën.

Bazuar në informacionin e lëshuar nga Santésuisse, një grup ombrellë për kompanitë e sigurimeve shëndetësore, një rritje e përgjithshme prej rreth 4 përqind për vitin 2023 do të jetë normë, përcjell tutje albinfo.ch.

Fatkeqësisht për konsumatorët, primet për sigurimin e detyrueshëm shëndetësor ka të ngjarë të rriten me një mesatare prej 5 përqind në vjeshtë, sipas faqes së krahasimit të çmimeve në internet, Comparis.

Dhe shumë njerëz madje mund të shohin që primet e tyre të rriten me më shumë se 10 përqind në 2023 – rritja më e mprehtë e primeve në 20 vjet.

Aleanca e qendrës së majtë në Këshillin Kombëtar po i kërkon qeverisë të kontribuojë me 30 përqind të rritjes së pritshme, për të ndihmuar familjet me të ardhura të ulëta dhe të mesme të përballojnë kostot më të larta.

Megjithatë, fraksioni i krahut të djathtë në parlament po e kundërshton këtë veprim, duke propozuar në vend të kësaj që primet e sigurimit shëndetësor të zbriten plotësisht nga taksa e drejtpërdrejtë federale; Megjithatë, kjo do të favorizonte kryesisht individët me të ardhura të larta.

Qeveria ka vendosur tashmë një plan për të ulur kostot spirale shëndetësore, që përfshin rrjete të koordinuara të kujdesit, akses më të shpejtë dhe më të lirë në barna dhe faturim elektronik, përcjell tutje albinfo.ch.

Energjia

Me çmimet e gazit, energjisë elektrike dhe naftës që pritet të rriten ndjeshëm në vitin 2023, e djathta dhe e majta politike kanë dalë me propozimet e tyre se si të zbuten këto kosto.

Partia Popullore Zvicerane e krahut të djathtë thotë se qeveria duhet të heqë përkohësisht pjesën e saj të taksës për vajrat minerale, me vlerë më shumë se 1 miliard franga.

Të Gjelbrit, nga ana tjetër, po ndjekin një qasje tjetër: ata po kërkojnë një “suplement energjie” të përkohshëm për familjet me të ardhura të ulëta.

Nga ky suplement do të përfitonin më shumë ata që preken nga çmimet e larta të energjisë.

Cili është hapi tjetër?

Të hënën, Këshilli do të vendosë për masa të ngjashme, duke përfshirë edhe mocionin e paraqitur nga socialdemokratët që kërkon kontributin e qeverisë deri në 260 franga për të rritur për të lehtësuar efektin e kostove më të larta.

Megjithatë, ky mocion nuk pritet të kalojë, parashikojnë ekspertët.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI