Lajme

Merrni pjesë në Kampin TOKA dhe përjetoni një përvojë të paharrueshme në Kosovë!

Një nismë vjetore e mbështetur nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diaspora për të afruar të rinjtë nga diaspora me vendin e tyre të origjinës.

Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diaspora e Republikës së Kosovës, në bashkëpunim me TOKA-n dhe disa organizata të tjera, ka nisur një iniciativë ambicioze që synon të inkurajojë të rinjtë në diasporë që të rilidhen me rrënjët e tyre. Albinfo.ch ka kënaqësinë të prezantoi Kampin TOKA, një mundësi e pashoqe për të rinjtë tanë që të lidhen me atdheun e tyre përtej familjeve të tyre, të ndërtojnë miqësi të reja dhe të përjetojnë pasuritë kulturore dhe natyrore të Kosovës. Dhe pjesa më e mirë e të gjithave? Kampi është plotësisht FALAS!

Kampi TOKA do të mbahet nga data 4 deri më 9 gusht 2023 në kampusin e bukur Loyola, në Prizren. I hapur për të rinjtë nga mosha 14 deri në 16 vjeç, qofshin ata nga diaspora apo shqipfolës të Kosovës, ky event premton një javë me aventura emocionuese dhe zbulime pasuruese. Pjesëmarrësit do të kenë mundësinë të marrin pjesë në festivalin e famshëm Dokufest të Prizrenit, të angazhohen në aktivitete interaktive me pjesëtarët e Forcave të Sigurisë së Kosovës dhe të thellohen në zemrën e kulturës kosovare përmes këngëve tradicionale, ushqimeve të shijshme dhe shumë surprizave të tjera.

Kampi TOKA ofron më shumë se thjesht një përvojë udhëtimi. Kjo është një mundësi unike për t’u rilidhur me origjinën, për të kuptuar historinë dhe traditat e atdheut dhe për të krijuar lidhje të qëndrueshme me të rinj të tjerë që ndajnë të njëjtat vlera. Pjesëmarrësit do të kenë mundësinë të përjetojnë hijeshinë piktoreske të Prizrenit, një qytet i zhytur në histori, kulturë dhe një atmosferë të ngrohtë. Duke marrë pjesë në aktivitete të projektuara posaçërisht, ata do të jenë në gjendje të eksplorojnë qoshet më emblematike të rajonit, të ndërveprojnë me vendasit mikpritës dhe të zhyten në një mjedis ku do të ndihen si në shtëpinë e tyre.

Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diaspora e Republikës së Kosovës njeh rëndësinë e kultivimit të lidhjeve ndërmjet diasporës dhe vendit të origjinës. Kjo është arsyeja pse ajo vendosi të mbështesë këtë iniciativë të përvitshme, që synon të frymëzojë dhe motivojë të rinjtë nga diaspora për t’u përfshirë në mënyrë aktive në vendlindjen e tyre. Kampi TOKA është një hap i rëndësishëm në këtë proces, duke ofruar një platformë ku të rinjtë nga diaspora mund të ndihen të lidhur, të vlerësuar dhe plotësisht të angazhuar në trashëgiminë e tyre kosovare.

Për të aplikuar për Kampin TOKA, thjesht klikoni në vegzën më poshtë. Mos e humbisni këtë mundësi të jashtëzakonshme për të pasur një përvojë të paharrueshme në Kosovë, për të forcuar lidhjet tuaja me atdheun tuaj dhe për të krijuar kujtime të çmuara që do të zgjasin një jetë. Bashkohuni me grupin e Kampit TOKA dhe lëreni magjinë e Kosovës t’ju largojë! Të paktën, kështu premtojnë organizatorët.

Aplikimi: klikoni këtu! Për informacion më të detajuar rreth kampit, ju lutemi shikoni broshurën e bashkangjitur.

 

Kampi TOKA është shumë më tepër se një kamp veror për të rinjtë nga diaspora e Kosovës. Është një nismë thellësisht domethënëse në nivel sociologjik, e cila synon të forcojë lidhjet kulturore, sociale dhe identitare midis të rinjve nga diaspora dhe vendit të tyre të origjinës. Duke inkurajuar pjesëmarrjen e tyre aktive dhe duke u ofruar atyre një mundësi unike për të zbuluar pasurinë e kulturës kosovare, kampi jo vetëm që promovon integrimin e tyre në shoqërinë kosovare, por gjithashtu forcon ndjenjën e përkatësisë së tyre ndaj atdheut të tyre. Pjesëmarrja e të rinjve nga diaspora në kampin TOKA mund të shihet si një mënyrë për të kapërcyer hendekun që mund të ekzistojë midis përvojës së tyre të jetës jashtë vendit dhe lidhjes së tyre me vendin e origjinës. Duke u ofruar atyre një mjedis të favorshëm për shkëmbimin ndërkulturor, mirëkuptimin e ndërsjellë dhe eksplorimin e identitetit të tyre, kampi kontribuon në formimin e një brezi të rinjsh me një vizion global dhe të ndërlidhur të rrugëtimit të tyre migrator. Krahas kësaj, Kampi TOKA promovon krijimin e rrjeteve sociale dhe miqësi të qëndrueshme ndërmjet të rinjve nga diaspora dhe të rinjve nga Kosova. Këto marrëdhënie ndërpersonale të krijuara gjatë kampit mund të jenë të paçmueshme për të rinjtë, jo vetëm në nivel individual, por edhe në nivel kolektiv. Ato forcojnë lidhjet ndërmjet diasporës dhe komuniteteve lokale, duke krijuar kështu ura dhe sinergji që mund të kontribuojnë në zhvillimin dhe përparimin e ndërsjellë.

Si përfundim, Camp TOKA është shumë më tepër se një kamp veror. Është një nismë vizionare që promovon përfshirjen, mirëkuptimin e ndërsjellë dhe forcimin e lidhjeve mes të rinjve në diasporë dhe vendeve të tyre të origjinës. Duke marrë pjesë në këtë kamp, të rinjtë do të kenë mundësinë të rilidhen me trashëgiminë e tyre kulturore, të eksplorojnë identitetin e tyre dhe të krijojnë miqësi të qëndrueshme. Kampi TOKA i hap rrugën një brezi të rinjsh të përkushtuar, të vetëdijshëm për trashëgiminë e tyre dhe të gatshëm për të kontribuar në zhvillimin harmonik të atdheut të tyre, pavarësisht nga vendi ku ata banojnë.