Uncategorized

NASA synon prodhimin e oksigjenit në Mars

NASA tashmë është duke punuar në të ashtuquajturin Eksperiment i Burimeve të Oksigjenit në Mars, i cili synon të krijojë burime në Mars. Zbulimi i ri plotëson këtë qasje dhe mund të sigurojë një mënyrë efikase për të prodhuar molekulat e nevojshme.

Ndërsa inxhinierët përpiqen të krijojnë oksigjenin e nevojshëm për jetën e njeriut në Mars, problemet i mundojnë ata. Por një zbulim i ri mund të ndihmojë.

“Së pari, zbërthimi i molekulës së dioksidit të karbonit për të nxjerrë oksigjen. Është një molekulë shumë e vështirë për t’u shpërbërë”, tha Vasco Guerra nga Universiteti i Lisbonës, autor i botimit të ri.

“Së dyti, ndarja e oksigjenit të prodhuar nga një përzierje gazi që përmban gjithashtu dioksid karboni dhe monoksid karboni, për shembull. Ne i shikojmë këto dy hapa në mënyrë holistike për të zgjidhur të dyja sfidat në të njëjtën kohë. Këtu mund të ndihmojë plazma”, shtoi ai, transmeton telegrafi, prcjell Albinfo.ch.

Plazma është gjendja e katërt natyrore e materies. Ai përmban grimca të ngarkuara pa pagesë si elektronet dhe jonet që mund të kontribuojnë në krijimin e oksigjenit.

“Kur elektronet sferike përplasen me një molekulë të dioksidit të karbonit, ata mund ta zbërthejnë atë drejtpërdrejt ose të transferojnë energji për ta dridhur atë”, tha Guerra.

“Një pjesë e madhe e kësaj energjie mund të kanalizohet në dekompozimin e dioksidit të karbonit. Së bashku me kolegët tanë në Francë dhe Holandë, ne vërtetuam në mënyrë eksperimentale vlefshmërinë e këtyre teorive. Përveç kësaj, nxehtësia e krijuar në plazmë është gjithashtu e dobishme për ndarja e oksigjenit”, shtoi ai.

Hulumtimi i ri është detajuar në një punim të botuar sot në Journal of Applied Physics.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI