Lajme

Pse të huajt që gjejnë punë në Zvicër pyesin gjithmonë për pagat

Njerëz nga e gjithë bota dynden në Zvicër me shpresën për një të ardhme më të mirë dhe të ardhura më të larta. Megjithatë, kostot e jetesës në Zvicër janë jashtëzakonisht të larta dhe shumë të huaj mbeten të pyesin nëse ajo që parashikohet të bëjnë do të mjaftojë për të jetuar rehat

Përveç çokollatës, djathit dhe bankave plot me para të njerëzve të tjerë, Zvicra është ndoshta më e njohur për të qenë e shtrenjtë – madje edhe për banorët e saj (të ardhshëm).

Studime të ndryshme kanë treguar herë pas here se konsumatorët zviceranë paguajnë shumë më tepër për mallrat dhe shërbimet bazë sesa shumica e homologëve të tyre evropianë, dhe se, e shoqëruar me inflacionin, disa njerëz që jetojnë në Zvicër i hamendësojnë së dyti pagat e tyre – edhe kur ato janë aq të larta si 180 mijë franga në vit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Një shfletim i shpejtë në një forum aktiv të emigrantëve në Facebook zbulon se pyetja kryesore që kanë shumë njerëz rreth lëvizjes në Zvicër rreth asaj që përbën një pagë të përshtatshme?

Një poster që kërkonte të vendosej në Gjenevë pyeti të huajt e tjerë që jetonin në Zvicër: “A është një pagë prej rreth 180 mijë frangash bruto e mjaftueshme për një jetë komode për një familje me 3 persona?”

Është një pyetje e zakonshme me shumë kolegë të tjerë të mundshëm që pyesin për Cyrihun dhe Bazelin dhe citojnë oferta shumë të ndryshme pagash.

Në këtë rast, individi mori këshilla të ndryshme për temën, me një të anketuar që tha se paga e ofruar është “një pagë jashtëzakonisht e lartë – njerëzit e tjerë jetojnë me 50 për qind më pak se kaq”.

Megjithatë, një i dytë u përgjigj nuk u pajtua, duke argumentuar se një pagë prej 180 mijë “nuk do të jetë luksoze, por do të jetë e rehatshme” ndërsa këshilloi posterin origjinal të blinin sende ushqimore në Francë për të kursyer para, përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithatë, një tjetër i anketuar tha se 180 mijë bruto mund të mjaftojnë në Gjenevë, por kjo do të “varet nga stili juaj i jetesës” dhe se të jetosh jashtë qytetit do të ishte një lëvizje e përgjithshme më e zgjuar për të kursyer para.

Një tjetër poster shtroi gjithashtu një pyetje se çfarë përbën një pagë të përshtatshme të nivelit të hyrjes. Në mënyrë të veçantë, ata pyetën nëse një pozicion i nivelit fillestar të inxhinierisë softuerike në Zvicër do të paguante midis 78 mijë dhe 92.5 mijë – siç u vlerësua në internet.

Një i anketuar komentoi se partneri i tyre me përvojë pune dhjetëvjeçare në industri mori oferta në rangun nga 100 mijë deri në 120 mijë në kantonin e Vaud, “që sipas mendimit tonë nuk është shumë”, përcjell tutje albinfo.ch.

Posteri u këshillua gjithashtu nga një përdorues tjetër që të shikonte pagën mesatare të tregut dhe “të vendoste disa spërkatje sipër: sigurimin shëndetësor, kartën e udhëtimit, bonuset dhe më pas të shtoni 2.5 për qind në total që është rritja e pritshme e pagave zvicerane për vitin 2023”.

Ata rekomanduan më tej faktorin e punëkërkuesit nëse do të punojnë nga shtëpia apo do të shkojnë në një zyrë pasi kjo mund të ndikojë në shpenzimet e tyre mujore.

Një person tjetër pyeti nëse një pagë neto prej 3600 frangash në kantonin e Bernës do t’i lejonte ata të kursenin rreth 500 franga çdo muaj. Ata shtuan se sigurimi shëndetësor tashmë është paguar.

Edhe pse pagat e saj janë ndër më të lartat në botë, Zvicra është një nga pesë vendet e vetme në Evropë – të tjerat janë Suedia, Danimarka, Islanda dhe Norvegjia – që nuk ka vendosur kurrë paga minimale në nivel kombëtar. Megjithëse disa kantone, duke përfshirë Ticino, Neuchâtel, Jura, Bazel dhe Gjenevë, kanë vendosur paga minimale fikse, Berna nuk e ka vendosur, dhe kjo mund të ndikojë rëndë në daljet mujore të punonjësve.

Ndërsa disa janë të shqetësuar për potencialin e tyre të kursimeve mujore, të tjerë janë të shqetësuar se paga e tyre mujore nuk do të jetë e mjaftueshme për të mbështetur me sukses një familje.

Në të njëjtin grup, një poster pyeti “A mjafton një pagë bruto prej 5,000 frangash për të jetuar një familje prej katër anëtarësh?”, dhe ndërsa shumë të anketuar thanë se kjo do të varet kryesisht nga kantoni, statistikat e Zvicrës tregojnë se familja do të jetë jetojnë mbi pragun e varfërisë.

Në fakt, shifrat e fundit nga Zyra Federale e Statistikave (FSO) tregojnë se rreth 8.5 për qind e popullsisë së Zvicrës jeton nën pragun zyrtar të varfërisë, i cili përcaktohet në marrjen mesatarisht 2,279 franga në muaj për një person të vetëm dhe 3,976 franga në muaj për dy të rritur dhe dy fëmijë.

Natyrisht, ky është shumë më tepër problem për njerëzit që jetojnë në qytete me kosto të lartë si Cyrihu dhe Gjeneva ku vendosen shumica e të huajve, sesa për ata në zonat rurale ku paratë shkojnë më tej, përcjell tutje albinfo.ch.

Përkundër kësaj, një i anketuar tha se me një familje me atë madhësi, fitimi i rreth 4.500 franga “do të jetë një buxhet i ngushtë – edhe nëse keni për qëllim të blini vetëm sende ushqimore. Është e mundur, por mos prisni shumë hapësirë në financat tuaja.”

Ndërsa disa të huajve patën fatin të gjenin një punë në Zvicër mund t’u ishte ofruar një pagë e mirë, disa mbeten të pyesin nëse paketa e ofruar e tyre e zhvendosjes është e drejtë.

Një poster pyeti nëse një paketë zhvendosjeje e vetme prej 4,500 frangash e paguar nga punëdhënësi do të mjaftonte për të kaluar me sukses në Zvicër. Përgjigja: disa punëdhënës nuk paguajnë fare për lëvizjen tuaj.

Por, sa paga mjafton për të jetuar rehat në Zvicër?

Ndërsa pagat përcaktohen nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë arsimin, përvojën tuaj, si dhe kantonin ku do të punoni, ka mënyra për të gjetur se çfarë rroge duhet të prisni për llojin e pozicionit të punës që kërkoni.

Nivelin e përgjithshëm të pagave në fushën tuaj të veçantë mund ta mësoni nga burime të ndryshme, duke përfshirë në këtë artikull: Sa është paga mesatare për (pothuajse) çdo punë në Zvicër?

Por, siç thotë titulli, këto janë mesatare që nuk marrin domosdoshmërisht parasysh të gjitha variablat dhe faktorët e përmendur më lart.

Pra, cili është një burim i besueshëm i informacionit për pagat?

Faqja e Sekretariatit Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO) ka një llogaritës kombëtar të pagave, i cili është mjaft specifik.

Ai “ju mundëson të llogaritni një pagë bruto mujore (vlera qendrore ose mesatare) dhe përhapjen e pagave për një profil specifik individual,” shpjegon SECO.

Për ta zbuluar, duhet të plotësoni të dhënat tuaja personale, si industria në të cilën kërkoni punësim, mosha juaj, vitet e përvojës, arsimimi, sa orë në javë dëshironi të punoni, si dhe kantonin ku janë në kërkim të një pune.