Lajme

Pse vaksinat nuk janë të detyrueshme në Zvicër?

Ligji zviceran parandalon vaksinimet e detyrueshme, edhe për kushte të rrezikshme të zakonshme tek fëmijët. Ja pse

Vaksinimet janë një formë relativisht e vendosur e kujdesit shëndetësor, por tema është ngulitur sërish në vetëdijen kolektive që nga pandemia Covid.

Siç u bë e qartë gjatë pandemisë Covid, vaksinat – qoftë kundër koronavirusit apo sëmundjeve të tjera – nuk janë të detyrueshme në Zvicër.

Megjithatë, një numër prej tyre janë shumë të ‘rekomanduar’, sipas qeverisë, përcjell albinfo.ch.

Zvicra nuk i detyron vaksinat e zakonshme të fëmijërisë, duke përfshirë ato kundër fruthit, kollës së mirë, tetanozit dhe të tjera që kërkohen në shumë vende të tjera të botës, duke përfshirë fqinjët Gjermaninë, Francën dhe Italinë.

Nuk kërkohet vaksinimi për të ndjekur shkollat publike në Zvicër, ndryshe nga shumë vende të tjera.

Pse nuk janë të detyrueshme vaksinat në Zvicër?

Zvicra është kaq e dobët në lidhje me imunizimet sepse, në përputhje me të drejtën kushtetuese të çdo personi për “vetëvendosje”, duke përfshirë çështjet e shëndetit, “asnjë vaksinim nuk është i detyrueshëm në Zvicër; secili mund të vendosë vetë”, sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH), përcjell tutje albinfo.ch.

Tema e vaksinimeve të detyrueshme arriti në krye gjatë pandemisë me Covid, me qeverinë duke thënë në mënyrë të përsëritur se nuk do të kishte urdhër të detyrueshëm ndalimi.

Si zakonisht, vaksinat e fëmijërisë nuk janë të detyrueshme, një numër fëmijësh fillojnë shkollën pa imunizuar rutinë të rekomanduar nga autoritetet shëndetësore.

Lajmi i mirë është se numri i fëmijëve në Zvicër që nuk ishin vaksinuar kundër fruthit është zvogëluar në dy dekadat e fundit: nga 18 përqind në 2000 në 4 përqind në 2018 – viti i fundit për të cilin disponohen statistika zyrtare.

“Pavarësisht se ka një sistem të avancuar të kujdesit shëndetësor, Zvicra vetëm pjesërisht i ka arritur objektivat e saj për sa i përket vaksinimit, si për mbrojtjen individuale ashtu edhe për imunitetin kolektiv”, sipas FOPH, përcjell tutje albinfo.ch.

Ndër arsyet kryesore pse shumë njerëz i shmangin vaksinat, ose refuzojnë t’i vaksinojnë fëmijët e tyre, është “sepse ata ushqejnë dyshime për efektivitetin e tyre, ose kanë frikë nga efektet anësore të dëmshme”, tha FOPH.

A mund të shkojnë në shkollë fëmijët e pavaksinuar?

Meqenëse imunizimet nuk janë të detyrueshme në Zvicër, asnjë shkollë publike nuk mund të largojë një fëmijë sepse ai ose ajo nuk i kishte bërë vaksinat e rekomanduara.

Sidoqoftë, fjala kyçe këtu është “publik”.

Në vitin 2019, për herë të parë në Zvicër, një rrjet çerdhesh private të quajtur Kita vendosi që të gjithë fëmijët që frekuentojnë ambientet e tyre duhet të vaksinohen të paktën kundër fruthit dhe kollës së mirë. Nëse prindërit refuzojnë të pajtohen, fëmijëve do t’u refuzohet frekuentimi.

Në përgjithësi, çdo institucion privat mund të refuzojë pranimin e fëmijëve të pavaksinuar, pasi ata nuk mbahen me të njëjtat standarde si shkollat ​​publike; megjithatë, asnjë të dhënë zyrtare nuk tregon ndonjë institucion tjetër privat që ndjek shembullin e Kita deri më sot.

Po sikur nëna dhe babai të mos bien dakord për vaksinimin e fëmijës së tyre?

Situata të tilla ndodhin herë pas here.

Në vitin 2020, Gjykata Federale e Zvicrës vendosi që nëse prindërit kanë pikëpamje të kundërta për këtë çështje, vendimi përfundimtar duhet të bazohet në rekomandimet e autoriteteve të shëndetit publik, të cilat, natyrisht, favorizojnë vaksinimet.

Kohët e fundit, The Local raportoi për një rast të tillë. “Në fund të shkurtit, një gjykatë zvicerane dha një urdhër që kërkonte një nënë të vaksinonte fëmijën e saj kundër disa sëmundjeve të fëmijërisë”.

“Nëna, një skeptike vaksinimi që besonte se të gjitha format e vaksinimit përbënin dëmtim trupor, ishte përfshirë në një mosmarrëveshje me babain e fëmijës, i cili donte që fëmija të vaksinohej”.

A mund të vaksinohen fëmijët pa pëlqimin e prindërve?

Ministri zviceran i Shëndetësisë, Alain Berset i konfirmoi parlamentit se nuk kërkohet pëlqimi i prindërve në mënyrë që fëmijët të vaksinohen, qoftë për Covid apo ndryshe.

Ndërsa disa prindër, veçanërisht ata që janë skeptikë në lidhje me vaksinat, mund të jenë të tronditur nga vendimi, pozicioni është i vlefshëm në ligjin zviceran.

Berset tha se të miturit nga mosha 12 vjeç ishin “kryesisht të aftë për të gjykuar” dhe për këtë arsye mund të marrin vendimet e tyre në lidhje me vaksinimet, me kusht që të jenë mendërisht të shëndetshëm.

“Vetëm nëse një fëmijë ose një i ri është i paaftë për të gjykuar, pronarët e autoritetit prindëror duhet të japin pëlqimin për vaksinimin,” tha FOPH.

Cilat vaksina rekomandojnë autoritetet shëndetësore zvicerane për fëmijët?

Për foshnjat, FOPH rekomandon injeksionet e mëposhtme:

  • Fruthi
  • Difteria
  • Tetanozi
  • Kolla
  • Polio
  • Infeksionet invazive nga Haemophilus influenzae tip B (meningjiti dhe laringiti i rëndë)
  • Hepatiti B
  • Pneumokoket
  • Shytat
  • Rubeola

Për adoleshentët nga 11 deri në 15 vjeç, FOPH rekomandon një vaksinë kundër hepatitit B, lisë së dhenve (për ata që nuk e kanë pasur më parë), si dhe papillomavirus (HPV) për vajzat.

Është gjithashtu e rëndësishme që të vazhdohet me vaksinat përforcuese, thonë autoritetet shëndetësore: “Disa vaksina, veçanërisht ato kundër difterisë ose tetanozit, nuk mbrojnë nga sëmundja gjatë gjithë jetës. Për të përfituar nga mbrojtja afatgjatë, vaksina duhet të rinovohet në intervale të rregullta. Një vaksinim i ri është gjithashtu i nevojshëm nëse vaksinimi bazë është i mangët ose jo i plotë, veçanërisht për të mbrojtur kundër tetanozit, fruthit, shytave, rubeolës ose kollës së mirë”.

Po të rriturit?

FOPH rekomandon vaksinat e gripit sezonal, si dhe vaksinat kundër Covid.

Gjithashtu, ata që nuk kanë bërë grupin e plotë të vaksinave të fëmijërisë, siç u përshkrua më lart, duhet t’i bëjnë ato gjithashtu.

“Vaksinat përforcuese në intervale të rregullta ndonjëherë janë të nevojshme për të ruajtur mbrojtjen kundër sëmundjes në fjalë. Kështu, FOPH rekomandon vaksina të rregullta përforcuese për sëmundjet e mëposhtme: difterinë, kollën e mirë dhe tetanozin. Një vaksinim i ri është gjithashtu i nevojshëm nëse vaksinimi bazë është i mangët ose jo i plotë, veçanërisht për mbrojtjen kundër fruthit, shytave dhe rubeolës”.

Për më tepër, duke pasur parasysh numrin në rritje të sëmundjeve të shkaktuara nga rriqrat si Lyme dhe meningoencefaliti, autoritetet rekomandojnë një vaksinë për të parandaluar komplikimet nga këto kushte gjithashtu, veçanërisht nëse shpesh dilni jashtë në zona me bar gjatë verës.

Për më shumë informacion se cilat vaksina rekomandohen për të rriturit në Zvicër, pyesni mjekun tuaj ose telefononi linjën telefonike të vaksinës mbarëkombëtare në 0844 448 448 (në gjermanisht, frëngjisht ose italisht).

Ku mund ta vaksinoni fëmijën tuaj në Zvicër?

Për foshnjat e lindura në Zvicër, injeksionet do të administrohen nga një pediatër sipas zgjedhjes suaj, i cili gjithashtu do të caktojë takime për përforcues pasues.

Nëse jeni i sapoardhur me një fëmijë të vogël, por nuk keni ende një pediatër lokal, kontaktoni Shoqatën e Pediatrisë Zvicerane, e cila mund të jetë në gjendje t’ju drejtojë te pediatri në zonën tuaj.

Të gjitha vaksinat e rekomanduara nga FOPH paguhen nga sigurimi i detyrueshëm shëndetësor.