Lajme

Rriten çmimet në sektorin e ndërtimit

Në pak muaj, indeksi i çmimeve në sektorin e ndërtimit shënoi një rritje prej 4.9%, duke arritur në 109.2 pikë (tetor 2020 = 100)

Ndërtimi bëhet një sipërmarrje gjithnjë e më e shtrenjtë, veçanërisht për shkak të mungesës së materialeve të lidhura fillimisht me pandeminë, më pas me luftën në Ukrainë. Ndërmjet tetorit 2021 dhe prillit 2022, sektori i ndërtimit regjistroi një rritje çmimesh prej 4,9%, duke arritur në 109,2 pikë krahasuar me 100 në tetor 2020. Kjo është raportuar nga Enti Federal i Statistikave (Ust), duke specifikuar se çmimet janë rritur me 7,7% në vit, transmeton albinfo.ch.

Ndërtim i papërpunuar

Në nivel ndërtimi, rritja e indeksit të çmimeve krahasuar me gjashtëmujorin e mëparshëm ka ardhur kryesisht si pasojë e rritjes së çmimeve në “ndërtim të papërpunuar 1” (punime betonarme dhe të papërforcuar). Akoma më pak e theksuar, rritje është shënuar edhe në sektorët “sisteme sanitare” (pajisje të zakonshme sanitare) dhe “ndërtim të ashpër 2” (dritare, dyer të jashtme dhe porta).

Rritje në të gjitha rajonet kryesore

Rritjet e çmimeve prekin të gjitha rajonet kryesore; më të shënuar janë shënuar në Zvicrën veriperëndimore (6.8%) dhe Zvicrën qendrore (5.6%). Krahasuar me semestrin e kaluar, në inxhinieri ndërtimi ka një rritje të rëndësishme të çmimeve për “rrugët” (punimet e mbistrukturës, lëvizjet e tokës), të cilat kanë ndikuar fuqishëm në rritjen e indeksit dhe në një rritje të çmimeve edhe për “artefaktet” nëse përmban më shumë. Përsëri në lidhje me inxhinierinë e ndërtimit, rajonet kryesore tregojnë rritje të çmimeve: më të theksuara janë në Zvicrën lindore (9.8%) dhe në Zvicrën veriperëndimore (5.8%).