Lajme

Sa është papunësia në Zvicër, ku ka nevojë më shumë e ku më pak

Më 30 shtator 2019, Zvicra kishte 79,000 vende të lira pune dhe 225,000 punëtorë të papunë

Ky kombinim i papunësisë dhe vendeve të lira të punës mund të shpjegohet kryesisht nga dy gjëra. E para është periudha e kaluar midis punëve. Kjo zakonisht rritet kur ka shumë punë, duke ndryshuar. E dyta është një mospërputhje aftësish. Punëdhënësit nuk mund të gjejnë aftësitë e nevojshme për ata që kërkojnë punë, përcjell albinfo.ch.

Një raport i fundit nga firma e burimeve njerëzore Adecco dhe Universiteti i Cyrihut identifikon profesionet, ku mungesat e aftësive të punës në Zvicër janë më të theksuara.

Ai gjithashtu identifikon ato ku ka një furnizim të tepërt të punëtorëve. Indeksi i mungesës së punëtorëve rendit profesionet bazuar në raportin e vendeve të lira të reklamuara me numrin e punëkërkuesve në një profesion. Mungesa e aftësive vazhdon të rritet në Zvicër. Në vitin 2019, raporti ishte 22% më i lartë se në vitin 2016. Në disa rajone ai është rritur edhe më shumë. Në rajonin e Liqenit të Gjenevës është rritur 41% dhe në Zvicrën Lindore është me 49%, përcjell tutje albinfo.ch.

Në gjithë Zvicrën, tetë profesione po pësojnë mungesa të punëtorëve dhe 13 një furnizim të tepërt.

Mungesa e punëtorëve

1. Inxhinierë – inxhinierë strukturorë dhe elektronikë

2. Teknikë – p.sh. teknikë ngrohjeje, ventilimi dhe kondicionimi

3. Punë të besuar – llogaritarë, auditorë dhe këshilltarë të taksave

4. IT – analistë dhe programues

5. Mjekësia dhe farmaceutika

6. Specialistët teknikë

7. Punë juridike

8. Punë për hartimin teknik

Punë tepër

20. Profesionistët e mediave dhe punët e ngjashme

21. Punët e rendit publik dhe të sigurisë

22. Sipërmarrësit, drejtorët dhe nëpunësit

23. Punë terapie dhe kujdestare

24. Punë artistike

25. Punë të mirëqenies publike, arsimore

26. Punë transporti dhe logjistikë

27. Përpunimi i tekstilit, shtypja dhe depoja

28. Tregtia dhe punët me pakicë

29. Ndërtimi

30. Mikpritje dhe punë shtëpiake

31. Punë tregtare dhe administrative

32. Punë pastrimi, kanalizimesh dhe kujdesi personal.

 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI