Lajme

Sa konsumojnë zviceranët kanabis

Konsumi i kanabisit në Zvicër vlen rreth një miliardë franga në vit – por një studim nga Universiteti i Gjenevës thotë se paratë janë joefikase dhe një qasje tjetër që nuk përfshin ndalim, do të ishte më e dobishme.

Aktualisht ato para përfshijnë atë që shpenzohet për policinë dhe gjykatat, si dhe fitime të tepërta për furnitorët.

Çdo vit konsumohen 56 tonë kanabis – kjo është tre të katërtat e një milion nyje çdo ditë, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Studimi shqyrtoi se si do të reagonte tregu nëse rregullat do të ndryshonin. Çdo liberalizim do të reduktonte shumën e kthyer, por të ridrejtuar në të ardhurat tatimore.

Nëse do të taksohej njësoj si cigaret, do të mblidhte 464 milionë CHF në vit – në anën tjetër të shkallës, aksesi i plotë i tregut të lirë – pra vetëm duke paguar TVSH – atëherë do të mblidhte 11 milionë CHF.

Një nga studiuesit kryesorë, Dr Oliver Hoff, thotë se studimi tregon se situata aktuale është shumë joefikase ekonomikisht.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI