Lajme

Sa kushton rritja e një fëmije në Zvicër?

Mendoni të keni një fëmijë apo keni tashmë një? Ja sa do t'ju kushtojë pakoja juaj e vogël e gëzimit në planin afatgjatë

Për sa i përket këshillave për investime, fëmijët janë vendimi më i keq pavarësisht nga vendi.

Por në Zvicër, me pronat e saj të larta, ushqimin dhe kostot e kujdesit për fëmijët, rritja e fëmijëve është veçanërisht e shtrenjtë – dhe ndoshta më shumë nga sa do të kishit menduar, shkruan albinfo.ch.

Ja çfarë duhet të keni parasysh.

Mbi 200,000 CHF

Sipas një sërë vlerësimesh, fëmijët do të kushtojnë mbi 200,000 franga zvicerane.

Swisslife, një agjenci zvicerane e sigurimeve me bazë në Cyrih, e cila drejton një ‘llogaritës buxheti zviceran’, vlerëson se një fëmijë do t’i kushtojë familjes mesatare 200,000 franga që nga lindja deri në ditëlindjen e 20-të.

Kjo merr parasysh të gjitha ‘kostot e drejtpërdrejta’ të rritjes së një fëmije – që sipas studimit përfshin ushqimin, veshjen, shkollimin dhe kohën e lirë – por nuk përfshin ekstra shtesë si telefonat celularë, hobi dhe kosto shtesë të kujdesit shëndetësor, transmeton tutje albinfo.ch.

Studimi i qeverisë zvicerane për kostot familjare në Zvicër, i cili u botua në vitin 2018, vlerësoi se një fëmijë kushton 810 franga në muaj, duke arritur në 194,400 deri në ditëlindjen e tij të 20-të.

Një studim nga Zyra e Mirëqenies për Rininë e Cyrihut u bë kryefjalë në fund të vitit 2019, kur vlerësoi se rritja e një fëmije do të kushtonte nga 1,200 deri në 1,800 në muaj, duke e vendosur koston e një fëmije në afërsisht gjysmë milioni franga, transmeton tutje albinfo.ch.

Foshnjat fillojnë më lirë – më pas kostot rriten ashtu siç rriten

Swisslife vlerëson se kostoja e foshnjave të porsalindura fillon nga 300 deri në 400 franga në muaj.

Megjithatë, ashtu si fëmija, kostot vazhdojnë të rriten dhe të rriten. Sapo një fëmijë të mbush shtatë vjeç në Zvicër, shpenzimet mujore duhet të fillojnë nga 500 deri në 560 franga.

Adoleshentët u kushtojnë më shumë prindërve – gjë që ndoshta nuk është befasi për këdo që ka parë ndonjëherë një adoleshent të hajë – me kosto mujore duke filluar nga 650 deri në 800 franga.

Përveç ushqimit, hobi dhe kostot që lidhen me shkollimin më së shumti për adoleshentët.

Po fëmijët e shumtë?

Më shumë fëmijë do të thotë më shumë kosto, por ndoshta çuditërisht kostoja për fëmijë ulet pak kur keni më shumë.

Ndërsa tarifat e kujdesit për fëmijët dhe të shkollës duhet të mbeten të njëjta, disa kosto si rrobat, biçikletat, ulëset e makinës etj mund të ripërdoren.

Qeveria zvicerane vlerëson se një fëmijë do të kushtojë 810 franga në muaj, duke u rritur në 1,310 për dy dhe 1,590 për tre.

Prandaj, deri në ditëlindjen e tyre të 20-të, prindërit do të shpenzojnë rreth 200,00 franga kur kanë një fëmijë, ose do të shpenzojnë mesatarisht 314,000 CHF për dy fëmijë dhe tre fëmijë 380,000 CHF, transmeton tutje albinfo.ch.

Cilat janë shpenzimet kryesore për të pasur fëmijë në Zvicër?

Kujdesi për fëmijët është një shpenzim i madh për prindërit në Zvicër, me kostot që vazhdojnë të rriten mes mungesës së vendeve në të gjithë vendin.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI