E-Diaspora

Shkolla Dekra nga Tirana, partner i mirë gjerman për infermierë

Kjo është një betejë për çdo individ: Vështirë se ndonjë sferë përgatitë vështirësi aq të mëdha të mungesës së fuqisë punëtore se sa përkujdesja për të moshuarit. Gjithnjë e më shumë institucione po përpiqen të rekrutojnë profesionistë dhe fillestarë nga jashtë

“Ka agjenci që janë të specializuara në rekrutimin e infermierëve të huaj, po zhvillohen intervista me Skype, njerëzve po u premtohet parajsa”, thotë Jürgen Büstrin për “KN- Online”, përcjell Albinfo.ch.

Ai është drejtor i shtëpisë së të moshuarve “Haus Berlin” në Neumünster. “E gjithë kjo për mua ishte e papranueshme”.

Një partner të mirë ai e gjeti në shkollën Dekra, në kryeqytetin e Shqipërisë, Tiranë. Shkolla është pjesë e Koncernit Dekra dhe përgatit profesionistë të infermierisë jashtë vendit për angazhimin e tyre në klinikat gjermane dhe shtëpitë e të moshuarve.

Një vit e gjysmë më parë, Büstrin shkoi në shkollë për herë të parë në Tiranë. “Unë mendoj se kjo është gjithashtu një çështje qëndrimi. Duhet treguar një vlerësim për njerëzit”. Në shkollë, ai e prezantoi institucionin e tij dhe zhvilloi intervista me infermierët e interesuar.

Infermieret janë dora e djathtë e mjekut

“E gjithë kjo nuk është aspak e lehtë, pasi ka shumë punë dhe përkushtim pas saj”, thotë më tej 55-vjeçari. “Infermieret shqiptare e mësojnë profesionin e tyre në sistemin bachelor/master dhe në punën e tyre janë dora e djathtë e mjekut”.

Me këtë, ato janë disi më të kualifikuara, por kureshtare dhe të motivuara. Büstrin e përshkruan në këtë mënyrë: “Ato punojnë me moton – Aty ku është piano, aty edhe e filloj – nëse dyshon unë mund t`ju tregoj edhe se si luaj në te”. Vetëm për shkak se aktiviteti në profesionin e përkujdesjes është aq intim, është i nevojshëm një dialog i ndershëm dhe i lidhur me përmbajtje.

“Njerëzit duhet të jenë të përgatitur për atë që këtu kërkohet prej tyre. Nuk ka kuptim që të lini faqet e shëmtuara. Ka edhe gra të reja fetare që kurrë nuk kanë larë një njeri të huaj- kjo është diçka e re për ta”.

Megjithatë, përgatitja aktuale fillon në Gjermani, sepse njerëzit kanë nevojë për “kohë integrimi” për të gjetur rrugën e tyre në të gjithë vendin dhe në punë. Për të lehtësuar këtë fazë të induksionit, ekziston një zyrtare e integrimit në “Haus Berlin”. Ajo mbështet punëtorët e rinj kur kanë nevojë të shkojnë në një agjenci publike, të hapin një llogari bankare ose të kërkojnë një apartament.

Nga një total prej nëntë infermierëve të rekrutuar, vetëm një grua dhe dy burra kishin ndryshuar mendjen. “Kjo është një shifër e madhe. Tek specialsitët gjermanë nuk e kam arritur për një kohë të gjatë”, përfundon Büstrin.

Sipas Agjencisë federale të punësimit, në vitin 1550 një total prej rreth 20.170 infermierëve në Schleswig-Holstein, kishte një shtetësi të huaj – kjo është pothuajse tetë për qind. Sa për krahasim: gjashtë vite më parë, shifra ishte ende vetëm 3.6 për qind. Shumica e tyre vijnë nga Polonia, Bosnja dhe Hercegovina, Turqia dhe Serbia.