Lajme

Si një kanton zviceran i ndihmon qytetarët e huaj të integrohen

Zvicra është një vend me shumë emigrantë, por jo domosdoshmërisht një vend i lehtë për t'u integruar. Një kanton ka një program integrimi që i ndihmon emigrantët të mësojnë për vendin dhe të bëjnë miq vendas, siç e përjetoi shkrimtarja Ashley Franzen

Ka shumë gjëra për t’u përgatitur kur bëni një lëvizje ndërkombëtare: paketimin, dokumentet, planifikimin e lëvizjes dhe më shumë. Mund të jetë shumë për këdo që ta menaxhojë, por ndonjëherë puna më e vështirë vjen sapo të keni mbërritur dhe jeni duke u vendosur. Pra, si përgatitet njeriu për të mbërritur dhe për t’u integruar në një vend ku gjithçka është kaq e ndryshme dhe e re?

Kantoni Zug ka hartuar një plan integrimi që i ndihmon familjet të mësojnë rreth mjedisit të tyre të ri, duke përfshirë një program informues mbrëmjeje ku të ardhurit e rinj mund të marrin pjesë në sesione dhe të mësojnë për peizazhet politike, sociale dhe kulturore të Zug-ut, të gjitha gjatë shoqërimit dhe takimit me banorë të tjerë të rinj, transmeton albinfo.ch.

Sipas faqes së internetit të Kantonit të Zug-ut, “Integrimi është një proces aktiv dhe reciprok midis njerëzve që vijnë nga vendet e huaja për të jetuar këtu dhe popullit indigjen.

“Qëllimi i integrimit është një bashkëjetesë paqësore mbi bazën e vlerave të përbashkëta, në mënyrë që njerëzit që vijnë këtu nga vendet e huaja të kenë mundësi të barabarta për të marrë pjesë në jetën shoqërore, kulturore dhe politike të Zvicrës.

Çokollata dhe miq të rinj: përvoja ime me ‘New in Zug’

Mësova për programin “E re në Zug”, i cili ofron një sërë sesionesh me tema të ndryshme, në fund të agjendës së planifikuar. Megjithatë, unë munda të ndiqja një seancë të udhëhequr nga një konsulent i Qendrës Këshillimore të Emigracionit (FMZ) dhe një oficer policie lokal që kishte punuar në Zug për gati 25 vjet. Ishim rreth tetë të pranishëm.

Ky kurs i veçantë ishte në fakt një përzierje e gjuhës gjermane dhe angleze, pasi ne të gjithë kishim një nivel bazë të gjermanishtes, por zbuluam se anglishtja ishte gjuha bashkuese përndryshe.

Mësuam për sigurinë e kantonit dhe qytetit dhe mësuam për historinë e sigurisë në Zvicër, duke përfshirë një pjesë mbi ligjet e trafikut.

Ishin disa orë të vlefshme dhe informuese dhe kishte pije freskuese të lehta, duke përfshirë ujë dhe çokollata. Përveç kësaj, unë munda të lidhesha me dikë që ishte pjesë e një grupi ndërkombëtar të grave dhe fitova pak më shumë informacion rreth mënyrave të tjera për t’u integruar.

Ka shumë grupe ndërkombëtare që punojnë në vende si Zug, Lucerne dhe Cyrih, por kjo është një mundësi unike për t’u lidhur me shërbimet lokale dhe vendasit e përfshirë në promovimin e integrimit, transmeton tutje albinfo.ch.

Familja ime gjithashtu mori pjesë në një program pritës. Familjet vendase dalin vullnetarë për t’u çiftuar me familjet e sapoardhura – si e imja – në mënyrë që të ndihmojnë në dhënien e një perspektive të re të qytetit tuaj të ri në mënyrat që bën një vendas, me këshilla dhe sugjerime për t’ju bërë të ndiheni më si në shtëpinë tuaj.

Ne ishim çift me një çift që kishte më shumë se dhjetë vjet në Zug. Ata ishin të ngjashëm në moshë me ne dhe dy fëmijët e tyre ishin brenda një ose dy vitesh nga ne. Ne patëm një takim fillestar me video për të biseduar dhe për t’u njohur pak me njëri-tjetrin përpara se të vendosnim të përpiqeshim të takoheshim.

U takuam pranë liqenit të Zug-ut dhe ecëm nëpër një organizim tregu/festival përgjatë shëtitores. Ishte dimër dhe shumë ftohtë, por fëmijët ishin të kënaqur që ishin me fëmijët e moshës së tyre që flisnin pak anglisht. Kishte shumë aktivitete në të cilat ata mund të merrnin pjesë, duke përfshirë një shëtitje me tren mini, dhe ata dukej se kënaqeshin.

Të kishim pranë një familje vendase për të telefonuar me pyetje në lidhje me shërbimet familjare, duke përfshirë çerdhet ose programe të tjera, ishte një pasuri për familjen tonë. Ne morëm rekomandime për gjëra të ndryshme për të bërë si familje, duke përfshirë destinacionet lokale që ishin të mira për udhëtime ditore dhe ditë me shi.

Në përgjithësi, përvoja ime me FMZ dhe programet e tyre ishte jashtëzakonisht pozitive. Zyra e tyre është afër transportit publik dhe një shëtitje të shkurtër nga liqeni. Ndërsa kam vazhduar të eksploroj vetë Zugun dhe zonat përreth, e di se qeveria lokale ofron akses në burime të dobishme dhe unike për të ndihmuar në zhvillimin e marrëdhënieve të mia me kantonin dhe vendin.

Si një e huaj që jetoj në Zvicër, tashmë ndjej një ndjenjë krenarie në lidhje me aktivitetet dhe perspektivat e ndryshme kulturore dhe tradicionale, si cilësia e ushqimit, ekuilibri punë-jetë dhe besimi i rrënjosur thellë social. Unë synoj plotësisht të vazhdoj të integrohem me klube dhe aktivitete që promovojnë një lidhje midis njerëzve vendas dhe të huaj dhe promovojnë një afërsi me bukurinë e madhe që tani është “në oborrin tim” në Zvicër.

Programi i emigracionit

Qendra Këshillimore për Imigracionin (FMZ), ose në gjermanisht, Fachstelle Migration Zug, është një burim i pasur për njerëzit që kërkojnë të lidhen në qytetin e tyre të ri. FMZ ofron “New in Zug” dhe sesione të tjera të ndryshme prezantuese që i njohin banorët me gjëra të tilla si ligjet lokale, të drejtat individuale dhe zakonet e qëndrimit në zonë.

Ata gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të filloni orët e gjermanishtes dhe të japin përgjigje për jetën në Zug në 16 gjuhë të ndryshme. Qendra jo vetëm që ofron kurse në gjermanisht dhe teste gjuhësore, por gjithashtu ka kurse për kulturën dhe traditat zvicerane, plus mënyra të zgjuara për të takuar njerëz të rinj.

Programi “New in Zug Together” është një seri sesionesh ku mund të mësoni rreth Zug-ut. Një konsulent FMZ udhëzon takimet dhe tema do të ndryshojë për çdo sesion. Temat e mundshme përfshijnë autoritetet, punën, sigurimin, shëndetin, dallimet kulturore dhe më shumë.

Ka sesione si në anglisht ashtu edhe në gjermanisht, kështu që ndërsa përmirësoni gjermanishten, mund të degëzoni dhe të takoni njerëz në një mjedis gjermanishtfolës.

Përjetimet e shkrimtares Ashley Franzen