Lajme

Si po përgatitet Zvicra për ndërprerjet e energjisë elektrike këtë dimër?

Ka shqetësime në rritje se Zvicra do të përballet me ndërprerje të energjisë këtë dimër për shkak të krizës energjetike të shkaktuar pjesërisht nga lufta e Rusisë në Ukrainë dhe problemeve me zinxhirët e furnizimit. Kështu planifikojnë ta trajtojnë këtë situatë autoritetet zvicerane

Nëse parashikimet nga industria e energjisë elektrike janë të sakta, njerëzit në Zvicër mund të duhet të durojnë një dimër më të ftohtë se zakonisht këtë vit, por jo për shkak të motit.

Kjo është për shkak se mungesat e energjisë elektrike “nuk përjashtohen” këtë dimër, sipas Komisionit Federal të Energjisë Elektrike (Elcom), dhe ato mund të nënkuptojnë më pak ngrohje në shtëpi, përveç shqetësimeve të tjera si ndërprerjet e energjisë elektrike, transmeton albinfo.ch.

Ndërsa instinkti natyror mund të jetë fajësimi i Rusisë për këtë situatë, lufta në Ukrainë është vetëm pjesërisht përgjegjëse për krizën e afërt.

Arsyeja tjetër është shumë më afër shtëpisë: 28 nga 56 termocentralet bërthamore në Francë – që eksporton energji elektrike në Zvicër – duhej të mbylleshin në fillim të këtij viti për një periudhë të pacaktuar kohore kryesisht për shkak të dëmtimit nga korrozioni.

Reaktorët e vjetër të energjisë bërthamore franceze ka të ngjarë të përballen me më shumë mbyllje gjatë gjithë vitit në mënyrë që të kryhen kontrolle të vonuara të sigurisë.

Kjo do të thotë se Zvicra do të duhet t’i drejtohet Gjermanisë, Italisë dhe Austrisë për energjinë e saj dhe me më pak kanale furnizimi në dispozicion, çmimet do të rriten, transmeton tutje albinfo.ch.

Një pasojë tjetër e të pasurit më pak burime importi është mundësia – madje probabiliteti, thonë ekspertët e industrisë – që energjia elektrike të bëhet e pakët gjatë muajve më të ftohtë të 2022 dhe 2023.

“Gjatë 50 viteve të fundit, mungesa e energjisë nuk ka qenë kurrë më realiste se tani”, tha Michael Frank, drejtor i Shoqatës së Kompanive Zvicerane Elektrike.

Çfarë po bëjnë autoritetet për të parandaluar ndërprerjet e energjisë këtë dimër?

Nëse mungesat do të bëheshin serioze, Organizata për Furnizimin me Energji Elektrike në Situata të Jashtëzakonshme (Ostral) do të aktivizonte një procedurë me katër hapa, sipas drejtorit të Ostral, Lukas Küng.

Si hap i parë, Këshilli Federal do t’i bëjë thirrje popullatës (individëve dhe bizneseve) të ulin vullnetarisht konsumin e energjisë elektrike.

Nëse kjo nuk mjafton, do të vendosen kufizime konsumi. Midis tyre do të ishte ndalimi i funksionimit të ashensorëve të skive, si dhe kufizimet në infrastrukturat e tjera që përdorin shumë energji elektrike – për shembull reduktimi i ndriçimit publik dhe në sistemin e transportit publik.

Në skenarin më të keq, “operatorët e rrjetit do të ndërpresin në mënyrë ciklike energjinë në disa zona për një periudhë të caktuar”, tha Küng.

Për të shmangur krizën, ministrja e Energjisë, Simonetta Sommaruga po planifikon të përdorë stacionet me gaz si rezervë për dimër.

Megjithatë, kjo masë mund të mos jetë e mjaftueshme.

“Tre skenarë mund të rrezikojnë furnizimin me energji elektrike dimrin e ardhshëm”, sipas portalit të lajmeve Watson.

“E para do të ishte një verë e nxehtë dhe e thatë që do të ulte nivelet e lumenjve dhe liqeneve (digave). E dyta do të ishte vendimi i Putinit për të mbyllur përgjithmonë rubinetin e gazit në Evropë. E treta do të ishte mosdisponueshmëria e pjesshme [e vazhdueshme] e termocentraleve bërthamore franceze”.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI