Jeta në Zvicër

Si të kurseni para në kujdesin e fëmijëve në Zvicër

Kujdesi për fëmijët është një shpenzim i madh në Zvicër. Ja se si të reduktoni kostot tuaja

Kostot e larta të kujdesit për fëmijët janë një ankesë e shpeshtë e shumë prindërve në Zvicër. Ndërsa kjo natyrisht ndryshon në mënyrë dramatike nga kantoni në kanton, kostoja mesatare e një dite të kujdesit për fëmijët në Zvicër është 130 CHF.

Një familje mesatare zvicerane shpenzon 41 për qind të të ardhurave të saj neto për kujdesin ndaj fëmijëve, tre herë më shumë se mesatarja e OECD-së prej 13 për qind.

Kur shoqërohet me koston e të pasurit fëmijë në Zvicër, mjafton që dikush të vendosë të mos ketë fëmijë – ose ndoshta të largohet fare nga Zvicra, shkruan the Local, përcjell albinfo.ch.

Por nëse keni vendosur të keni fëmijë dhe të mbeteni, atëherë ndoshta do t’ju duhet të përballeni me kostot e kujdesit për fëmijët në një moment.

Taksa

Mbani parasysh me të gjitha këto këshilla që ju mund të zbrisni kostot e kujdesit për fëmijët nga taksat tuaja në Zvicër. Kjo përfshin shumicën e formave të kujdesit për fëmijët, duke përfshirë për shembull kostot e një dadoje private. Për ta bërë këtë, duhet të paraqisni vërtetimin e pagesës kur të paraqisni deklaratën tuaj tatimore. Prindërit mund të zbresin një maksimum prej 10,100 frangash për fëmijë në vit (taksë federale), sipas faqes zvicerane të krahasimit të financave Comparis, përcjell tutje albinfo.ch.

Dora e dytë

Një nga pikat kryesore të pasurisë së Zvicrës është se ajo ka shumë njerëz të pasur, të cilëve duket se nuk e shqetësojnë se sa kushtojnë gjërat. Si pasojë, shpesh ka oferta të mëdha për gjërat e përdorura për fëmijët. Nëse e dërgoni fëmijën tuaj në një çerdhe, ata mund t’ju kërkojnë të siguroni një sërë gjërash të ndryshme si rroba, çadra dhe pajisje të tjera të motit dhe dyshekë të vegjël për gjumë apo edhe një krevat fëmijësh bazë. Natyrisht, këto gjëra janë të shtrenjta, veçanërisht nëse e keni blerë tashmë për shtëpi. Mos harroni në këtë rast se eBay është miku juaj, ndërkohë që mund të kontrolloni edhe tabelat e njoftimeve në vetë institucionin e kujdesit për fëmijët për të parë nëse prindërit e tjerë kanë gjëra për të dhuruar. Një këshillë e brendshme është të ndryshoni kodin postar në kërkimin tuaj në eBay në një më të pasur, duke përmirësuar kështu shanset tuaja për të gjetur një pazar.

Subvencionet

Kur mësoni se prindërit në Zvicër shpesh shpenzojnë 130 franga në ditë për fëmijë për kujdesin e fëmijëve, mund të ndiheni sikur është koha për një ndryshim në karrierë. Por për shkak të lehtësirave të lartpërmendura tatimore dhe subvencioneve të paguara në kantone, shumë prindër do të paguajnë midis 30 dhe 80 përqind të kësaj kostoje. Është e vështirë të ofrohet një pasqyrë mbarëkombëtare për faktin se gjërat ndryshojnë nga kantoni në kanton, por të gjitha kantonet ofrojnë një formë subvencioni për shpenzimet e kujdesit për fëmijët në varësi të të ardhurave tuaja. Megjithatë, kini parasysh se subvencionet do të përcaktohen në bazë të të ardhurave të të dy prindërve, me dy prindër që të dy fitojnë të ardhura mesatare, shpeshherë që nuk kualifikohen për subvencione në disa kantone.

Shuma që paguani do të bazohet në shifrën tatimore të vitit të kaluar.

Kantonet shpesh do të ofrojnë ndihmë për të përcaktuar nëse kualifikoheni për një subvencion dhe sa do të jetë ai. Në Cyrih për shembull, nëse fitoni 80,000 në vit, do të jeni përgjegjës për rreth 70 franga në ditë. Ndërsa ndryshimet nga kantoni në kanton mund të jenë konfuze, fakti që ka 26 grupe të ndryshme rregullash mund të funksionojë në të vërtetë në favorin tuaj. Për shembull, disa kantone kanë futur sisteme më konkurruese të subvencioneve kohët e fundit për të tërhequr punëtorët (dhe taksat e tyre). Kjo është sigurisht diçka për të cilën duhet të mendoni kur zgjidhni se ku të jetoni, me shumë punëtorë zviceranë që zgjedhin të jetojnë në një kanton të ndryshëm nga ai ku punojnë për arsye të ndryshme duke përfshirë koston, cilësinë e jetës dhe sasinë e hapësirës së jetesës, përcjell tutje albinfo.ch.

Merrni kohë pushimi

Natyrisht, më pak kujdes për fëmijët do të jetë gjithmonë më i lirë – kështu që nëse mund të gjeni një zgjidhje ku ju ose partneri juaj kujdeset për fëmijët për njëfarë kohe, atëherë ju tashmë do të kurseni (përveç atyre që kanë humbur. pagat). Pas lindjes, Zvicra ka një skemë të moderuar të lejes prindërore, por kushtet e ofruara nga kompanitë private janë shpesh më të mira. Mbani në mend se fëmija juaj do të jetë në gjendje të ndjekë parashkollor ose kopsht fëmijësh rreth moshës katër vjeç. Ndërsa parashkollorja nuk është e detyrueshme, rreth 99 përqind e fëmijëve zviceranë e ndjekin atë. Në Zvicër, fëmijët mund të fillojnë të ndjekin shkollën nga mosha rreth gjashtë vjeç, ku kantonet duhet të ofrojnë të paktën një vit arsim parashkollor.

Kjo sigurisht varet nga kantoni, me disa që ofrojnë dy vjet dhe Ticino ofron tre.

Nëse mund të përfitoni nga puna fleksibël, atëherë mund të merrni disa vite pushim për t’u kujdesur për fëmijët dhe të ktheheni në punë kur fëmija juaj të arrijë moshën parashkollore. Ju gjithashtu mund të kafshoni plumbin dhe të thërrisni gjyshërit, nëse sigurisht ata jetojnë në Zvicër. Fëmijët do t’i ktheheni me përpikëri dhe me një dialekt zviceran brenda një kohe të shkurtër. Por nëse ky nuk është një opsion, atëherë duhet të merrni parasysh llojet e ndryshme të kujdesit për fëmijët.

Opsionet e kujdesit për fëmijët

Ndoshta faktori më i rëndësishëm në bazë të asaj se sa shpenzoni për kujdesin ndaj fëmijëve është se çfarë lloji ose llojesh të kujdesit për fëmijët zgjidhni. Ndërsa shumica prej nesh do të mendonin për një çerdhe ose një çerdhe si standard, në fakt ekzistojnë disa forma të kujdesit për fëmijët që janë të zakonshme në Zvicër. Kjo sigurisht përfshin çerdhet, por shtrihet edhe tek kujdestarët e fëmijëve (Tagesmütter ose mamans de jour), kujdestarët e fëmijëve, au pairs dhe dadot private.

Cilat janë ndryshimet midis llojeve të kujdesit për fëmijët në Zvicër?

Secili prej këtyre llojeve ndryshon për sa i përket llojit të kujdesit të ofruar dhe natyrisht kostos. Ekzistojnë dy lloje të gjera: kujdesi në shtëpi dhe kujdesi i jashtëm.

Kujdesi në shtëpi

Më të shtrenjtat ka të ngjarë të jenë dadot private, të cilat do të kushtojnë nga 3,500 deri në 5,000 CHF në muaj, duke përfshirë kontributet e detyrueshme të pensionit.

Të kesh një dado do t’u sigurojë fëmijëve tuaj vazhdimësi dhe kujdes të specializuar.

Nëse keni një orar pune veçanërisht të kërkuar, një dado ka të ngjarë të jetë opsioni më fleksibël atje. Ka edhe avantazhe të tjera me dadot, për shembull duke i ndihmuar fëmijët tuaj të mësojnë një gjuhë specifike. Një tjetër opsion në shtëpi është një dado. Fëmijët kujdestarë të rritur fitojnë afërsisht 20 CHF në orë, ndërsa kujdestarët adoleshente do të jenë më të lira. Ky është një opsion fleksibël dhe që mund t’i përshtatet orareve të paparashikueshme. Fëmijët në përgjithësi do të ofrojnë vetëm kujdes bazë dhe nuk do ta edukojnë fëmijën (as nuk do të kenë aftësi si edukatore në shumicën e rasteve). Nëse jeni pas të njëjtit lloj kujdesi, por pak më lirë, atëherë një au pair është një opsion i mirë. Kjo ka të ngjarë të jetë shumë më e lirë dhe do të kushtojë diku rreth 1000 CHF në muaj, duke marrë parasysh faktin se ata jetojnë me ju. Au pairs u jepet një pagesë “para xhepi” çdo muaj, e cila është rreth 700 franga zvicerane (615 €) pasi të llogariten detyrat shtesë të kujdestarisë së fëmijëve. Au pairs nuk lejohen të punojnë më shumë se gjashtë orë në ditë ose 30 orë në javë sipas ligjit zviceran, i cili mund t’i bëjë gjërat pak më të vështira nëse keni një orar të ngjeshur pune.

Kujdesi jashtë shtëpisë

Çerdhet janë një opsion popullor, por ka të ngjarë të jenë më të shtrenjtat pas dadove.

Këto do të kushtojnë mesatarisht 130 CHF në ditë.

Megjithatë, kjo shifër mesatare është e gjerë në Zvicër, që do të thotë se kostot do të jenë nën 100 CHF në disa kantone dhe mbi 150 CHF në të tjera.

Në një vit mesatarisht, kjo do të jetë rreth 2,700 në muaj.

Ky opsion ofron shumë fleksibilitet, ku shumica hapen nga ora 6 e mëngjesit deri më vonë në mbrëmje.

Fëmijët tuaj do të përjetojnë gjithashtu shoqërimin dhe lojën me fëmijë të tjerë, gjë që është e rëndësishme për të gjitha llojet e arsyeve psikologjike dhe sociologjike që nuk kemi kohë për të hyrë këtu.

Ky është gjithashtu një opsion tjetër i mirë nëse dëshironi që fëmija juaj të ketë mbështetje shtesë gjuhësore, d.m.th. duke mësuar gjuhën zvicerane të vendit ku jetoni. Një opsion tjetër është një kujdestar i licencuar për fëmijë. Ata punojnë nga shtëpia e tyre dhe do të ushqejnë dhe kujdesen për grupe relativisht të vogla fëmijësh. Kujdestarët e licencuar të fëmijëve do të kujdesen për fëmijët tuaj nga 1,000 deri në 2,000 CHF në muaj, natyrisht në varësi të kantonit dhe faktorëve të tjerë. Çdo kanton do të ketë informacion se si të gjejë një kujdestar fëmijësh.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI