Lajme

Studim: Një në tre zviceranë besojnë teoritë e konspiracionit rreth Covid-it

Teoritë e konspiracionit rreth koronavirusit kanë tërhequr vëmendjen me rreth një të tretën e njerëzve që iu përgjigjën një studimi akademik në Zvicër dhe Gjermani, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Studiuesit në Universitetin e Bazelit pyetën grupin e mostrës prej më shumë se 1,600 njerëz nëse ata besonin se teori të tilla si Covid-19 është shpikur nga njeriu dhe se pandemia po përdoret për të ushtruar kontroll autoritar mbi njerëzit. Një në dhjetë të anketuar thanë se besonin fuqimisht në të paktën një nga këto teori, ndërsa një tjetër 20% thanë se ishin pajtuar në një shkallë të moderuar.

Shumica dërrmuese e të anketuarve (70%) thanë se ata i hodhën poshtë plotësisht teoritë e tilla. Mostra e sondazhit u pyet gjithashtu për mirëqenien e tyre të përgjithshme psikologjike. Mesatarisht, njerëzit që ishin më të prirur drejt teorive të konspiracionit ishin më të rinj, më të stresuar dhe shpesh kanë prirje të ngjashme me paranojat, përcjell tutje albinfo.ch.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI