Ekonomi

Top 10 vendet më të pasura në botë

Sipas hulumtimeve të «New World Wealth”, bota ka grumbulluar 215 trilionë dollarë në pasuri private, një rritje prej 12 për qind gjatë vitit të kaluar, shkruan “Visualcapitalist“, përcjell albinfo.ch.

Pa dyshim, shumicën e kësaj pasurie e posdojnë rreth 73.5% vetëm këto 10 shtete:

Gjatë dekadës së fundit, Kina dhe India kanë dyfishuar pasurinë e tyre. Ndërkohë, ekonomitë e zhvilluara si Shtetet e Bashkuara dhe Japonia kanë rritur pasurinë me ritme modeste. Italia dhe Franca kanë humbur edhe shuma modeste të pasurisë private gjatë asaj kohe.

Së fundmi, duhet të theksohet se rënia e Mbretërisë së Bashkuar është kryesisht për shkak të depresionit të pound britanik, i cili gjatë kësaj dekade ka rënë ndjeshëm ndaj dollarit, shkruan albinfo.ch.

Si pritet ndryshimi i pasurisë globale në të ardhmen?

Sipas «New World Wealth”, 10 vendet e njëjta do të dominojnë peizazhin, por kërkesa do të ndryshojë ndjeshëm gjatë dekadës së ardhshme.

Ndërsa rendi i tri vendeve më të pasura dhe më të pasura do të mbetet i njëjtë, India pritet të qëllojë me 200% për të fituar pozitën e 4-të me 24.7 trilionë dollarë në pasuri private.

Ndërkohë, Franca dhe Australia janë ende dy prijëse të rëndësishme, dhe ata shkojnë në drejtime të kundërta.

x-default