Kalendari

Tryezë e rrumbullakët mbi dialogun ndërkulturor dhe aksionin kundër radikalizimit

Në kuadër të projektit janë parashikuar realizimi i aktiviteteve që kanë të bëjnë me informimin e të rinjve, realizimin e punëtorive teatrale, të tryezave të rrumbullakta, duke ftuar specialistë në fushën e parandalimit të dukurivë negative në shoqëri.

Në vazhdën e realizimit të aktiviteteve, teatri “Kurora” organizon një tryezë të rrumbullakët më 10 mai 2019 në sallën e fraternitetit në Lozanë të Zvicrës në ora 18.

Programi do të fillojë me shfaqjen e një pjese teatrore në gjuhën frenge me titullin «  Me shku në Mars – Partir sur Mars »  të shkruar nga Migjen Kajtazi. Pjesa teatrale do luhët nga Zymer Lutfiu e Linda Qusaj . Pjesa e vogël teatrale bazohet në dialoung në mes një studenti dhe profesorit . Studenti e njofton profesorin se do të shkojë në Mars… Profesori i përgjigjet studentit se vendimi për të shkuar në pushime në muajin mars është vendim i mirë se është sezon kur nuk kushton shtrenjtë dhe ka destinacione të mira turistike edhe në Evropë … dialogu merr pak kohë deri sa profesori e kupton që flitet për projektimin e të riut për të shkuar në planetin Mars…  dialogu vazhdon… në pjesën teatrale nuk përmendet lufta, po mes rreshtash merret vesh që flitet për luftë. Marsi është marrë si figurë mitologjike që simbolizon në faktë Perendiën e Luftës … po ashtu edhe përshkrimet tjera në pjesën teatrale kanë simbolikën e tyre lidhur me vendimet e të rinjve për të marr pjesë në projekte që në fakt nuk janë të tyre …

Pjesa teatrale shërben si përgatiitje për tu futur në temën e parandalimit të radikalizimit, të shtjelluar nga pjesëmarrësit. Tryeza e rrumbullakët do të mbledhë këta specialistë :

Zotëri Philippe Gitz, ish polic në kantonit Vaud dhe njëherësh mësimëdhënës për të drejtat e njeriut

Zonja Catarina Pereira, psikologe, presidente e shoqatës e etnopsikiatrisë në Gjenevë

Zotëri Pascal Gemberli, sekretar i shoqatës të Unionit të Myslimanëve të kantonit Vaud – UVAM

Moderator i tryezës është Zotëri Olivier Meuwly, shkrimtar, historian

Projekti është i mbështetur nga strukturat e konfederatës dhe klubi i UNESCO-së të Lausannës

Për më shumë informata :
Visar Qusaj, Telefon : 0793596517
E-mail : [email protected]