Gesundheit

Florim Cuculi

Kardiolog

Florim Cuculi (34 vjeç), kardiolog në Spitalin kantonal të Lucernit, deklarohet shpeshherë lidhur me situatën e popullatës me prejardhje shqiptare që jeton në Zvicër. Ai ka ardhur në Zvicër në vitin 1992 me prindërit dhe nuk dinte asnjë fjalë gjermanisht. Shumë shpejt e kuptoi se arsimimi i mirë është rruga më e mirë për pranimin në shoqëri. Cuculi ka studiuar mjekësinë, veç tjerash edhe në Bazel. Ai ka shkruar për TagesWoche një analizë shumë personale rreth problemeve të imigrantëve kosovarë në Zvicër.

Konceptet shqiptar dhe zviceran

“Për mua, konceptet: shqiptar dhe zviceran nuk përjashtojnë njëri tjetrin, përkundrazi. Duhet të jetë e mundur që në vitin 2012 në Zvicër , të dy identitetet të jetojnë në një dozim optimal së bashku. Në të kundërtën, konceptin “krenar me prejardhjen” në këtë kontekst unë e kuptoj si të pakuptimtë, sepse sipas mendimit tim njeriu duhet të jetë krenar vetëm me atë që e ka arritur vetë.”

Mjeti më mirë për integrim

Mjeti më i mirë për integrim është gjuha. Këtu duhet të jemi realistë. Njerëzit që jetojnë këtu qe 20 vite dhe nuk kanë mësuar gjermanishten, nuk pritet që do ta mësojnë atë ndonjëherë me të vërtetë. Kjo edhe nuk është tragjike. Ne duhet ta orientojmë shikimin tonë te ata që, për shembull vijnë në Zvicër përmes bashkimit familjar . Unë jam absolutisht për atë që njohja e gjermanishtes të bëhet kusht për dhënien e lejes së qëndrimit për ta.

 

 Biografi e shkurt

  • Emri, MbiemriFlorim Cuculi
  • Prejardhja:Kosovë
  • Vendi ku vepron:Luzern-Zvicër
  • Profesioni:Kardiolog
  • Kontakti [email protected]

  WHO’S WHO të tjera