Lajme

Zvicër: Blerja e një shtëpie shumë e vështirë, Migros del me një ofertë

Çmimet e pronave janë gjithashtu të larta, me një shtëpi mesatare me 4 dhoma që kushton më shumë se 800,000 CHF

Blerja e një shtëpie në Zvicër është e vështirë. Shtëpitë janë të shtrenjta dhe huadhënia zakonisht kufizohet për ato me një depozitë 20% dhe të ardhura të konsiderueshme. Migros Bank, një degë e supermarketit zviceran, kohët e fundit lançoi një produkt që redukton kërkesën për depozitim në 10%.

Migros Bank ka lançuar produktin e ri nën markën Cactous. Sipas bankës, 9 nga 10 familje zvicerane nuk janë në gjendje të blejnë sepse nuk plotësojnë kërkesat e ngurta të financimit të Zvicrës, të cilat kërkojnë një paradhënie prej 20%, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Rregullat e huadhënies në Zvicër përcaktohen nga FINMA, rregullatori bankar i Zvicrës. Rregullat e shtrënguara të huadhënies zvicerane kanë qenë një mollë sherri për bankat dhe huamarrësit për disa kohë. FINMA lëshon licenca bankare dhe mund të sanksionojë mbajtësit e licencave që nuk respektojnë rregulloret. Në ekstrem mund të tërheqë një licencë, përcjell tutje albinfo.ch.

Individët në Zvicër kanë borxhe të mëdha. Me një borxh mesatar prej 222% të të ardhurave neto të disponueshme, borxhi zviceran u rendit i 4-ti më i lartë në OECD në vitin 2020. Pjesa më e madhe e këtij borxhi janë hipotekat që përdoren për të blerë shtëpi. Çmimet e pronave janë gjithashtu të larta, me një shtëpi mesatare me 4 dhoma që kushton më shumë se 800,000 CHF.

Kufizimet e kreditimit të FINMA-s kanë për qëllim shmangien e rreziqeve strukturore financiare që vijnë nga huamarrësit e tepërt në një treg të ngushtë banesash me çmime të larta. Në mënyrë të pashmangshme, kjo nuk kënaq do të ishin blerësit dhe bankat që do të dëshironin të zgjeronin bizneset e tyre të hipotekave, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, Migros Bank duket se ka gjetur një mënyrë për të shmangur kërkesën e depozitës prej 20%. Në vend të kësaj, huamarrësit hedhin poshtë 10% dhe Cactous siguron 10% të tjera në formën e një kredie të varur. Në rast se huamarrësi nuk arrin të paguajë kredinë, 10% e investuar nga Cactous do të paguhet vetëm pasi njësia që jep hua të paguhet 80% e parë. Kjo do të thotë se komponenti 80% i hipotekës do të ekspozohej ndaj të njëjtit nivel rreziku sipas sistemit aktual.

Siç është rasti me gjëra të tilla, nuk ka drekë falas. Në këmbim të dhënies së huas së varur prej 10%, Cactous bën një kthim me turbo tarifë prej 5%, një normë shumë më e lartë se normat aktuale të interesit të tregut. E kombinuar së bashku, norma e përgjithshme e interesit të hipotekës mund të jetë 10% deri në 15% më e lartë se një normë hipotekore normale e tregut.

Në mënyrë efektive, në total, është një hipotekë më e shtrenjtë me kova rreziku të ndarë. Eksperimentet e mëparshme me struktura të tilla çuan në një bum në prerjen dhe copëzimin e letrave me vlerë të mbështetura nga hipoteka në borxhet, gjë që kontribuoi në një shkrirje financiare.

Letrat me vlerë të mbështetura nga hipoteka marrin grupe aktivesh hipotekore dhe shesin aksione në grup. Këto grupe mund të priten në feta dhe të prehen në kubikë për të krijuar aksione të niveleve të ndryshme të rrezikut dhe kthimeve. Ndërsa aksionet më të rrezikshme paguajnë kthimet më të larta, ato janë të parat që marrin një goditje. Problemi me këtë prerje dhe prerje në kube është se mund të përqendrojë rrezikun. Një njësi ekonomike me ekspozim të tepërt ndaj pjesëve të rrezikshme mund të përballet me probleme financiare në një treg të mbartur.

FINMA do të duhet të sigurohet që Cactous të ketë një bilanc mjaft të fortë për të absorbuar rreziqet më të larta që lidhen me kreditë e saj të varura. Megjithatë, këto asete mund të paketohen gjithmonë për të gjetur një shtëpi diku tjetër. Kjo ndodhi herën e fundit duke shkaktuar dhimbje financiare për shumë investitorë që nuk dyshojnë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI