Lajme

Zvicër: Shtëpi pleqsh pas hekurave të burgut

E hapur në vitin 2011, njësia “60-plus” përfshin 12 vende të krijuara fillimisht për njerëzit me çrregullime mendore. Prandaj, ata nuk janë përshtatur plotësisht me të burgosurit e moshuar, sqarojnë të dy zyrtarët me shkrim.

Karriget me rrota, shtretërit e artikuluar, binarët e kapur për dushe dhe tualete: infrastruktura e njësisë “60-plus” në burgun e sigurisë së lartë në Lenzburg, Zvicra veri-perëndimore, zbulon praninë e të moshuarve pas hekurave.

“Në fillim, ne pyetëm disa të burgosur të moshuar nëse ata ishin të gatshëm të transferoheshin nga një burg” normal “në një” special “. Disa thanë që ishin akoma shumë të rinj për të shkuar në një shtëpi pensioni ’. Të tjerët, ndërkohë, ishin të lumtur që kishin më shumë kushte jetese të përshtatshme për moshën. ”

Marcel Ruf, drejtori i burgut në Lenzburg dhe Erich Hotz, drejtuesi i njësisë “60-plus”, shpjegojnë për swissinfo.ch se si objekti i parë i tillë i ngritur në Zvicër plotëson nevojat specifike të të burgosurve të moshuar.

Trajtimi njerëzor

Sot, njësia “60-plus” ende shihet si një lloj laboratori për zhvillimin e ardhshëm të burgjeve për të burgosurit më të vjetër. “Ishtë një hap i parë drejt një trajtimi njerëzor të plakjes dhe vdekjes së të burgosurve më të vjetër,” thotë Ueli Hostettler, drejtor i studimit “Fundi i jetës në burg: konteksti ligjor, institucionet dhe aktorët”.

Detyrimi për të punuar nuk është më përparësi në këtë njësi: gjysmë dite për të burgosur të shëndetshëm, ndërsa ata që nuk janë më në gjendje të punojnë janë të përjashtuar. Të gjithë marrin një “pension pleqërie”.

Për të siguruar që të gjithë kanë një program ditor dhe për të zvogëluar rrezikun e izolimit, njësia ofron kurse ku të burgosurit mund të çojnë më tej njohuritë e tyre, të mësojnë aftësi të reja ose të zhvillojnë krijimtarinë e tyre.

Sfidat e shumta

Por ka ende boshllëqe. Sipas Ruf dhe Hotz, ajo që mungon në veçanti është një seksion i kujdesit në për ata me probleme shëndetësore. Për momentin, një lidhje e jashtme e shërbimit të infermierisë (Spitex) i kryen këto detyra, por kjo nuk është e mjaftueshme.

Një sfidë tjetër me të cilën përballet njësia “60-plus” është trajnimi i stafit të specializuar për trajtimin e të burgosurve me nevoja të ndryshme. “Ne gjithashtu duhet të mendojmë më shumë se si të organizojmë veprimtari të përshtatshme pune për këta të burgosur,” thonë të dy zyrtarët.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI